Ga naar hoofdinhoud

Graanprijs gedaald

De graanopbrengst is goed en ligt zo’n vijf tot tien procent hoger dan gemiddeld. Maar de prijs is drastisch gedaald. Dit stelde akkerbouwer Jakob Bartelds in Tweede Exloërmond een dezer dagen tegenover een cameraploeg van RTL 4-Nieuws. RTL besteedde in de nieuwsuitzending aandacht aan de graanoogst naar aanleiding van de gestegen voedselprijzen, de vermeende voedselcrisis en dalende opbrengstprijzen voor de boer.

De graanoogst in Europa valt dit jaar veel hoger dan vorig jaar: de Europese Commissie raamt dat deze ruim vijftien procent hoger zal liggen. Met 43 miljoen ton extra kan de totale oogst in de 27 EU-landen uitkomen op meer dan 300 miljoen ton. In Nederland is nu ruim  de helft van het graan van het land, in het zuiden wat meer dan in de noordelijke provincies. De kwaliteit van het graan is over het algemeen goed, maar met de prijsvorming is het minder gesteld.       

Gestegen kosten
Beurden akkerbouwers vorig jaar nog om en nabij de 220 euro voor een ton tarwe, met 160 á 165 euro ligt de opbrengstprijs nu aanzienlijk lager. De hogere opbrengst maakt de lagere prijs ten opzichte van het vorige seizoen niet goed. Met de gestegen kosten voor energie, kunstmest en olie zullen de bedrijfsresultaten in de akkerbouw er heel wat anders uit komen te zien dan de afgelopen jaren.

Bron: LTO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback