Ga naar hoofdinhoud

Harles en Jentzsch heeft zaken niet op orde

De Nederlandse nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit heeft twee partijen eieren uit voorzorg uit de handel gehaald. Deze waren afkomstig uit Duitsland en zijn mogelijk verontreinigd met dioxine.

Politie-inval

De Duitse politie deed vandaag een inval bij de Duitse vet- en oliehandel Harles & Jentzsch. De overheid wil inzicht in de boekhouding van het bedrijf. Vermoed wordt dat er een veel grotere hoeveelheid verontreinigd vet in de handel is gebracht, dan tot nu toe werd aangenomen. Dat zou betekenen dat er ook meer veehouderijen zijn bevoorraad met voer waarin te hoge gehaltes dioxine zitten. Uit voorzorg heeft het Duitse ministerie van Landbouw nog eens 140 bedrijven gesloten.

Vlees en eieren

De Nederlandse nVWA heeft twee partijen eieren voor onderzoek uit de handel genomen (in totaal 136.000 eieren). Deze uit Duitsland en waren bedoeld voor verwerking in levensmiddelen. In Duitsland zelf zit de schrik er goed in bij consumenten. Velen laten varkens- en pluimveeproducten links liggen, ondanks de geruststelling dat sprake is van geringe gehalten dioxine in de eieren. Ook de nVWA spreekt van een minimaal risico van de volksgezondheid. "Gezien de kleine aantallen en de verdunning is het risico voor de volksgezondheid bij het eventueel consumeren van verwerkte verontreinigde eieren gering."

Lees ook eerdere berichten over dioxine op onze website:

Fefac: Traceerbaarheid verbeteren (4 januari 2011)

nVWA: Nederlandse handelaar treft geen blaam (4 januari 2011)

Duitse vetzuurproducent Petrotec dreigt met juridische stappen (4 januari 2011)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback