Harles und Jentzsch, de voederproducent die met dioxine verontreinigd veevoer op de markt heeft gebracht, heeft het faillissement aangevraagd. Naast overtreding van de veevoederwetgevingen door het bedrijf, loopt inmiddels ook onderzoek naar fraude en belastingontduiking.
Schade
Deze week werd bekend dat Harles & Jentzsch als mogelijke veroorzaker van het op de markt brengen van 3000 ton verontreinigd veevoer rekening moet houden met een schadeclaim van zeker 100 miljoen euro.
Test
De aanvraag volgt circa twee weken nadat de dioxine-affaire met eieren en kippenvlees in de publiciteit kwam. Sindsdien is ook in varkensvlees dioxine gedetecteerd. Bovendien is gebleken dat 10 maanden geleden al een teveel aan dioxine in vet van Harles & Jentzsch werd geconstateerd. De diervoederproducent deed echter niets met het resultaat van die test.
Petrotec
De 'technische vetten' die door biodieselproducent Petrotec aan Harles & Jentzsch zijn geleverd, bevatten geen verhoogde gehalten aan dioxine. Dit heeft woordvoerder Michael Fiedler-Panajotopoulos van Petrotec bekend gemaakt.
Hij baseert zich op onderzoekingen van 15 monsters die het bedrijf in verschillende laboratoria in Duitsland en Nederland heeft laten doen. Al eerder was duidelijk dat Petrotec geen schuld had aan de dioxine-affaire omdat het de verkoop van vetzuren voor technische doeleinden betreft. Nu blijkt eveneens dat het dioxinegehalte in de gebruikte grondstoffen van de biodiesel producent niet was verhoogd. Petrotec produceert jaarlijks 100.000 ton biodiesel in Emden, en 85.000 ton in het zuidelijker gelegen Borken in Münsterland.
Geblokkeerde bedrijven
Inmiddels loopt het aantal geblokkeerde veebedrijven gestaag terug. In de deelstaat Noordrijn Westfalen zijn nog 126 veebedrijven gesloten.
Zwaartepunt van het vervuilde veevoeder ligt in de deelstaat Nedersaksen. Daar zijn nog bijna 300 bedrijven geblokkeerd in afwachting van de uitslagen van proefslachtingen. Bij de bedrijven waar de norm wordt overschreden worden de dieren afgevoerd ter destructie.
Onder druk
De afzet van vlees lijdt in Duitsland ernstig van de negatieve publiciteit. Zuid-Korea, China en Italië hebben de grens gesloten voor vleesimport uit Duitsland. De varkensprijs staat sterk onder druk.
In de politiek wordt de kwestie hoog opgenomen. In een breed veld wordt in ieder geval een totale scheiding van diverse vetstromen geëist.