Ga naar hoofdinhoud

Hendrix UTD introduceert Newton

Met Newton introduceert Hendrix UTD de nieuwe standaard in voeradvies. De nauwkeuriger bepaling van ruwvoer zorgt voor een beter voorspelbaar resultaat, gezonde koeien en een hogere rantsoenefficiëntie, meent de mengvoerleverancier.

Newton

Newton is de nieuwe standaard in voeradvies. "Een verbeterde ruwvoerbepaling met nieuwe NIRS-ijklijnen in combinatie met het nieuwe assortiment en de Newton gecertificeerde Hendrix UTD specialisten zorgen voor het beste resultaat", meent Hendrix UTD. "In de praktijk blijkt dat de rantsoenefficientie kan stijgen met 0.1. Dit levert een veehouder 75 euro per koe per jaar op."

Verbeterde ruwvoerbepaling

Op basis van onderzoek op de Kempenshof, het proefbedrijf van Nutreco, ontwikkelde Hendrix UTD in samenwerking met BLGG AgroXpertus de Nirs-ijklijnen (Nabije Infrarode Reflectie Spectometrie). Een analysetechniek waarmee snel de samenstelling van onder andere voedermiddelen wordt vastgesteld. "Vanaf nu kunnen met Nirs ook de afbraakkenmerken van ruwvoeders worden bepaald", aldus de mengvoerleverancier. "Dit geeft een aanzienlijk nauwkeuriger bepaling van het ruwvoer dan de gebruikelijke berekening aan de hand van formules."

Nirs-ijklijnen

De Nirs-ijklijnen zijn opgesteld op basis van de meest actuele mais- en grasrassen. "Veel rantsoenoptimalisatieprogramma's gebruiken nog data van verouderde mais- en grasrassen, terwijl het ruwvoer door veredeling de afgelopen jaren behoorlijk veranderd is. Zo is de verteringscoëfficiënt van organische stof van graskuilen in de afgelopen jaren met 10 procent gestegen. En is het zetmeelgehalte in de snijmais in de afgelopen 20 jaar met 100 gram per kilogram droge stof toegenomen", aldus Hendrix UTD.

Actuele rassen

Daarom deed Hendrix UTD verteringsonderzoek met de meest actuele mais- en grasrassen. In het totaal werden 100 mais- en 100 graskuilen (monsters uit Nederland, België en Duitsland) onderzocht. "Op basis van dit onderzoek zijn de Nirs-ijklijnen ontwikkeld die ervoor zorgen dat het ruwvoer nauwkeuriger wordt bepaald. Aangezien 70 procent van het rantsoen uit ruwvoer bestaat is dit van grote invloed op het rantsoen", stelt Hendrix UTD. "Met het Newton rantsoenoptimalisatieprogramma stellen Hendrix UTD specialisten rantsoenen samen op basis van de meest actuele kennis van ruwvoer. Uit de praktijk blijkt dat dit voordelen oplevert voor de veehouder."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback