Met de vernieuwde kengetallen HerkauwIndex (HI) en VerzuringsIndex (VI) stuurt Hendrix UTD nog gerichter op een goede pensgezondheid, volgens de voerleverancier. "Door ruwvoeranalyses met de NIRS-ijklijnen, worden de kengetallen nu duidelijk nauwkeuriger bepaald."
Pensgezondheid
Een stabiele zuurtegraad in de pens bepaalt in sterke mate de pensgezondheid van de koe. Regulering van de Pens-pH is een evenwichtsproces tussen de zuurbelasting (VerzuringsIndex) en de buffercapaciteit (HerkauwIndex). Deze kengetallen zijn met Newton verbeterd, waardoor ze nog nauwkeuriger kunnen worden bepaald, volgens Hendrix UTD.
De VerzuringsIndex wordt bepaald door de hoeveelheid conserveringszuren die in het voer aanwezig zijn en de snelheid waarmee het voer in de pens wordt afgebroken en waarbij vetzuren ontstaan. De HerkauwIndex wordt met name bepaald door de afbreekbaarheid van de celwanden en bepaalt in belangrijke mate de herkauwactiviteit en daarmee de pensbuffering.
Balans
Voor een optimale penswerking is het belangrijk dat de HerkauwIndex en VerzuringsIndex in balans zijn. Wanneer deze balans wordt verstoord, kunnen er problemen ontstaan. De introductie van Newton zorgt ervoor dat met de NIRS-ijklijnen de voederwaarde van het ruwvoer nauwkeuriger kan worden bepaald, en daarmee ook de HI en de VI beter vastgesteld, stelt de voerleverancier. "Hierdoor kan Hendrix UTD beter sturen op pensgezondheid en een hoge rantsoenefficiëntie en kunnen klauwproblemen, uiergezondheidsproblemen en vruchtbaarheid worden voorkomen."
Voerwinst
Een betere sturing op pensgezondheid biedt voordelen voor de veehouder. "Zeker momenteel, nu er veel snelle voorjaarskuilen aan het voerhek liggen. De kuilen zijn suikerrijk, laag in celwandgehalte, bevatten weinig structuur en zijn dus makkelijk verteerbaar, waardoor pensverzuring op de loer ligt", aldus Hendrix UTD. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 14 procent van de koeien (subklinische) pensverzuring heeft. Het gevolg hiervan is onder andere dat de uiergezondheid, klauwgezondheid en vruchtbaarheid onder druk komen te staan. Dit heeft ook direct gevolgen voor de rantsoenefficiëntie: door pensverzuring wordt deze lager waardoor ook de voerwinst onder druk komt te staan. Doordat Hendrix UTD nu nog nauwkeuriger de HerkauwIndex en VerzuringsIndex van een rantsoen kan bepalen, kunnen de adviseurs pro-actief bijsturen en zo, met gezonde koeien, een hogere rantsoenefficiëntie realiseren.
Voordelen
Fons Klein, specialist bij Hendrix UTD dealer Agri Oost merkt de voordelen van de verbeterde kengetallen: "Door de vernieuwde bepaling van de Herkauw- en VerzuringsIndex weet ik als adviseur nog beter of het rantsoen in balans is en of er voldoende effectieve structuur in het gehele rantsoen zit. De pittige kuilen van dit jaar laten zien hoe belangrijk het is te sturen op deze kengetallen. Of een rantsoen wel of niet goed uitgebalanceerd is scheelt al gauw 0,1 punt rantsoenefficientie. Dit komt overeen met een verschil van 75 euro per koe per jaar."