Ga naar hoofdinhoud

Herziening fokkerijregelgeving runderen en varkens

Het Productschap Vee en Vlees gaat de fokkerijregelgeving aanpassen voor wat betreft de erkenningen van stamboeken en fokkerijorganisaties. De belangrijkste voorgenomen wijzigingen betreffen het toezicht, de handhaving, het instellen van tijdelijke erkenningen, het instellen van een retributie en het instellen van een certificaat.

Herziening fokkerijregelgeving

Met de vereenvoudiging wordt duidelijkheid gecreeerd over de rechten, plichten en verantwoordelijkheden van erkende organisaties. Een andere reden om de regelgeving te herzien, is de verbetering van het toezicht en de handhaving van de regelgeving door het productschap. Daarbij wordt gezocht naar een systeem van straffen en belonen dat het voor stamboeken duidelijker maakt dat aan de erkenning rechten en plichten zijn verbonden. En vervolgens wordt gedacht aan het verrichten van fysieke controles bij de stamboeken door nieuw in te stellen toezichthouders. Verder wordt gedacht aan uitbreiding van de handhaving door een schorsing mogelijk te maken met publicatie daarvan. Dat betekent, dat ook het uitgeven van paspoorten of certificaten wordt opgeschort.

Tijdelijke erkenning

Op dit moment wordt een erkenning verleend voor onbepaalde tijd. Het voorstel is om dat te wijzigen in een erkenning voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 5 jaar. Dit levert een extra moment van toezicht op maar dan één waarbij in beginsel de erkenning stopt, tenzij deze wordt verlengd. Voor stamboeken en organisaties die jaarlijks aantoonbaar voldoen aan de erkenningscriteria wordt een certificaat ontwikkeld.

Retributie

Aan het beoordelen van een aanvraag tot erkenning en het toezicht op een eenmaal verleende erkenning zijn kosten verbonden. Tot op heden werd dit door LNV betaald. Hiervoor kan een vergoeding aan de erkende organisaties worden gevraagd om de kosten daar te leggen waar ze gemaakt worden. De retributie betreft de werkelijke kosten en kunnen per sector verschillen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback