Ga naar hoofdinhoud

Heterogeniteit bij bepalen verontreiniging diervoeders

Of een monster van diervoedergrondstoffen verontreinigd met mycotoxines of dixines respresentatief is, wordt met name bepaald door de mate van homogeniteit, blijkt uit onderzoek van het Rikilt. Vooral partijen van intacte producten en laag gecontamineerde partijen zijn veelal heterogeen verdeeld.

Gecontamineerde delen

Of een partij als homogeen of heterogeen beschouwd moet worden hangt af van de fractie gecontamineerde delen in een partij. Partijen van intacte producten (granen, zaden, noten, etc.) en laag gecontamineerde partijen zijn veelal heterogeen verdeeld. Partijen van behandelde producten en hoog gecontamineerde partijen zijn veelal relatief homogeen verdeeld. Wanneer echter sprake is van een partij behandelde producten die bestaat uit diverse subpartijen met verschillende herkomst, dan is deze partij tevens heterogeen en dient als zodanig behandeld te worden.

Grotere basismonsters

Voor heterogene partijen is geconcludeerd dat het nemen van meer en grotere basismonsters leidt tot een kleinere onzekerheid. Dit geldt met name voor laag gecontamineerde partijen. Voor homogene partijen is de invloed van het aantal en de grootte van het basismonster beperkt. Er zijn heldere richtlijnen opgesteld voor het minimaal aantal te nemen basismonsters, verzamelmonsters en eindmonsters, maar dit leidt nog niet tot een eenduidige aanpak.

Homogeniseren

Het is van groot belang dat verzamelmonsters goed worden gehomogeniseerd. Wanneer dit niet gebeurt wordt het effect van het nemen van meer en grotere basismonsters teniet gedaan. Er wordt geadviseerd om verzamelmonsters van met name intacte producten naast het mengen ook zo klein mogelijk te malen (bijv. 2 mm) voordat de eindmonsters worden genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback