Ga naar hoofdinhoud

Hogere omzet, lagere voerafzet voor Agrifirm

Agrifirm heeft vorig jaar zijn netto-omzet met 5,6% zien stijgen naar 2,3 miljard euro. De totale diervoederafzet was vorig jaar 5,24 miljoen ton tegenover 5,69 miljoen ton in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2021.

Het nettoresultaat daalde met 14,8% naar 33,9 miljoen euro. In 2020 bedroeg het nettoresultaat 39,8 miljoen euro. Van de 33,9 miljoen euro wordt 25 miljoen euro uitgekeerd aan de circa 10.000 leden.

Diervoederafzet

De totale afzet van diervoeders in 2021 daalde in vergelijking met het jaar daarvoor. Er werd 3,62 miljoen ton aan mengvoeders afgezet tegenover 3,86 miljoen ton in het jaar daarvoor. De afzet van co-producten was 1,16 miljoen ton en premixen en concentraten bedroegen 449.000.  

De afzetcijfers van 2021 t/m 2017 (van links naar rechts). Bron: Agrifirm.

Uitdagingen

Agrifirm-directeur Dick Hordijk spreekt van een jaar onder zeer uitdagende omstandigheden, maar toont zich tevreden over de jaarcijfers. “Het afgelopen jaar moesten Agrifirm en haar leden uitdagingen zoals corona, dierziekten, grondstoftekorten, hoge voerprijzen, maatschappelijke en politieke druk het hoofd bieden”, zegt Hordijk.

“De ontwikkelingen in de agrarische sector hebben direct impact op de resultaten van Agrifirm. Onze wereldwijde business units in de veehouderijsectoren hadden het moeilijk, maar wisten ondanks uitdagende omstandigheden toch goede resultaten te behalen. Onze plantaardige tak in Nederland, het laboratorium NutriControl en de Welkoopwinkels wisten uitstekend te presteren.”

Oekraïne

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn twee productielocaties van de joint-venture tijdelijk gesloten geweest. “Ons lokale team is weer aan de slag om de voedselvoorziening gaande te houden. Ons kantoor in Kiev is wel nog steeds gesloten.”

Hordijk laat verder weten dat de bedrijfsactiviteiten in Rusland inmiddels volledig zijn stopgezet. “Deze waren reeds tot een minimum beperkt en worden nu geheel stopgezet. Dit heeft geen significante impact op Agrifirm.”

Lees ook: Triferto en Agrifirm verstevigen samenwerking

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback