Ga naar hoofdinhoud

Hoog gehalte CLA

Deelnemers van het netwerk Gezonde melkers zetten onder andere Nutex als voedermiddel in om de onverzadigde vetzuren inclusief Omega-3 in de melk te verhogen. Streven is echter om zoveel mogelijk uit 'eigen' voer en management een hoog gehalte aan CLA's realiseren.

Tips voerspecialist

Rust in de pens, voldoende structuur en een zo constant mogelijk rantsoen. Deze en meer tips geeft onder andere Agrifirm voerspecialist Hugo Groeneveld aan de deelnemers van het netwerk Gezonde melkers. Sturen op onverzadigde vetzuren, de koe gezond houden, en economisch verantwoord ondernemen zijn de belangrijkste doelen van deze Campina merkmelk leveranciers.

Merkmelk leveranciers

Bij merkmelk is het belangrijk een hoog gehalte aan onverzadigde vluchtige vetzuren in de melk te leveren. Door het uitwisselen van ervaringen en onderzoeksresultaten willen ze zoveel mogelijk uit 'eigen' voer en management een hoog gehalte aan OVV's oftewel CLA's realiseren én hun koeien gezond houden.

Lastig sturen

Sturen op onverzadigde vetzuren is lastig. Veel (bedrijfsspecifieke) factoren beïnvloeden de hoogte van het aandeel CLA in de melk. Rantsoenwisselingen, graskwaliteit, weersinvloeden en dergelijke spelen hierbij een belangrijke rol. Aan de deelnemers aan dit netwerk de uitdaging om samen naar oplossingen te zoeken die in de praktijk werkbaar zijn.

Proef klaver

Een van de mogelijkheden die is onderzocht is werken met rode klaver. Een proef met rode klaver op praktijkcentrum Zegveld liet in de eerste prille resultaten zien dat dit nauwelijks invloed heeft op de CLA's in de melk, wel op Omega-3 en de droge stof opname. Die kwam bij de koeien 2 kilo per dag hoger uit. De definitieve resultaten van deze proef worden binnenkort bekend gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback