Rundvee in Nederland draagt in de vorm van methaan voor circa 3 procent bij aan de emissie van broeikasgassen, concludeert Schothorst Feed Research. Het onderzoeksinstituut geeft in haar nieuwe veevoedertabel waarden voor individuele grondstoffen voor hun bijdrage aan methaanemissie.
Methaanemissie
Dit kenmerk is ontwikkeld samen met enkele binnen- en buitenlandse klanten. Deze gegevens komen nu algemeen beschikbaar voor alle klanten van de Schothorst. Dit betekent dat het overgrote deel van de Nederlandse mengvoederindustrie de mogelijkheid krijgt haar afnemers te adviseren over het gebruik van mengvoeders en melkveevoeders die leiden tot een reductie van methaanemissie.
Voorspelling
Het systeem geeft een voorspelling van de methaanproductie op basis van de aard en de snelheid van de fermentatie in de pens en de dikke darm van de organische stof in het rantsoen. Dit is door SFR ingebouwd in de voederwaardeberekeningen van grondstoffen, ruwvoeders en rantsoenen. Op basis van deze kennis kunnen praktisch rantsoenen geoptimaliseerd worden op basis van een minimale methaanproductie. "Niet alleen heeft het een positief effect op de reductie van de methaanemissie, maar omdat methaan in feite energieverlies is, zijn lage methaanemissie-voeders ook voor de veehouder economisch interessant. Het is indirect een methode om tot betere energiebenutting van koeien te komen. Het mes snijdt aan twee kanten. Een efficiëntere energiebenutting met een minder milieu belastend effect", aldus dr. Van Straalen, hoofd van het rundvee-onderzoek. De door SFR ontwikkelde methode is met respiratieonderzoek bij de WUR gevalideerd. Het niveau van methaanemissie bleek goed voorspelbaar en de gemeten reducties waren in de voorspelde richting.
Voerstrategieën
In het algemeen kan worden gesteld dat voerstrategieën ter vermindering van de methaanproductie gericht zijn op verschuiving van fermentatie in de pens naar vertering in de darm en het bevorderen van de fermentatiesnelheid van het rantsoen. Toevoeging van specifieke additieven aan het rantsoen kan leiden tot verminderde methaanproductie, maar over deze producten is nog te weinig kwantitatieve informatie beschikbaar.
Efficiënt
Theoretisch kan een methaanreductie van 15 tot 20 procent worden bereikt ten opzichte van rantsoenen met slechte kwaliteit ruwvoer. Dat zal in Nederland niet worden gehaald, stelt Van Straalen. "Onze boeren voeren energetisch al efficiënt. Daarnaast leidt de focus op eiwitstimulerende voeders tot voeders met een lage methaan-emissie. In Nederland zal dit systeem maximaal leiden tot een extra methaanreductie van 6 tot 7 procent, omdat we al erg efficiënt zijn. De methaanemissie per liter geproduceerde melk was in 2005 circa 15 procent lager dan in 1990. Echter, in andere landen waar we actief zijn, verwachten we dat er een methaanreductie kan worden bereikt van 12 tot 15 procent."