Ga naar hoofdinhoud

ILVO start veredeling smalle weegbree

Door zijn positieve effecten voor koe, klimaat en biodiversiteit groeit de vraag naar commerciële varianten van smalle weegbree. Daarom start ILVO met de veredeling ervan.

Betere stikstofbenutting

Biodiversiteit wordt steeds belangrijker in landbouwgraslanden en daarbij kan smalle weegbree helpen. Kruidenrijke grasmengels bevatten naast grassen ook vlinderbloemigen en kruiden zoals duizendblad, cichorei of de smalle weegbree. Weegbree wordt al dertig jaar veredeld in melkveegrootmacht Nieuw-Zeeland. Volgens onderzoekers daar zorgt het inzaaien van weiden met het gewas voor lagere nitrificatie (stikstofvorming) tijdens het verteringsproces van de herkauwer. De stikstofbenutting van de koe verbetert als ze smalle weegbree heeft gegeten.

Gezondheidsbevorderend, droogtetolerant, methaanreducerend

Mathias Cougnon, veredelaar van ILVO, ziet nog vier andere troeven: “De plant is rijk aan stuifmeel voor bestuivers zoals bijen en hommels, ze is droogtetolerant waardoor grasland ook tijdens de droogste periode van de zomer nog productief blijft, het is erg smakelijk en gezondheidsbevorderend voor de koeien en ten slotte zou het zelfs methaanreducerend kunnen werken. Op dit moment zijn we dat met experimenten aan het verifiëren en kwantificeren.”

Veredeling nodig

Hoewel het kruid van nature in Europa voorkomt, is voor de inschakeling in een landbouwbedrijfsvoering toch nog wat veredelingswerk nodig. Cougnon: “De enige beschikbare commerciële rassen komen uit Nieuw-Zeeland. Bij ons gaan die te vroeg in bloei, al in april heb je hardere stengels die de voederwaarde doen dalen. Ook de vorsttolerantie en de persistentie – dat wil zeggen dat ze net zoals gras na een maaibeurt terug groeien – moeten nog beter. Ook gaan we de productiviteit nog proberen verhogen.” Bij ILVO schatten ze dat het tien jaar zal duren voor de commerciële varianten kunnen worden geïntroduceerd.

Bron: Vilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback