Ga naar hoofdinhoud

Import palmolie en soja leidt tot verlies biodiversiteit

Door het stimuleren van hogere opbrengsten per hectare, uitbreiding van de productie in gedegradeerde gebieden en geïntegreerde landinrichting in de exportlanden, kan Nederland de ecologische en sociaal-economische impact van de Nederlandse palmolie en soja import reduceren.

LEI-rapport

Dat stellen LEI-onderzoekers naar aanleiding van het rapport 'Dutch trade and biodiversity. Biodiversity and socio-economic impacts of Dutch trade in soya, palm oil and timber'. Dit rapport brengt de handelsketens voor Nederland in beeld van palmolie, soja en tropisch hout en de belangrijkste productieregio's waaruit Nederland deze grondstoffen betrekt. Het rapport gaat in op de situatie in Maleisië, Indonesië, en Brazilië.

Biodiversiteit

Staatssecretaris Bleker van EL&I heeft het rapport van het LEI naar de Tweede Kamer gestuurd. Het Nederlandse beleid is er namelijk onder andere op gericht om het beslag te verminderen dat Nederland legt op biodiversiteit buiten Nederland door de import en het gebruik van grondstoffen. Het gaat daarbij vooral om de grondstoffen palmolie, soja en hout. Op lange termijn moeten alle grondstoffen uit natuurlijke hulpbronnen of uit de natuur die in Nederland worden gebruikt duurzaam zijn geproduceerd.

Belangrijke importeur

Het LEI-rapport laat zien dat Nederland een relatief belangrijk importeur, verwerker en doorvoerder binnen de EU is van soja, palmolie en daarvan afgeleide producten. Nederland importeerde tussen 2007 en 2009 voor ongeveer 5 miljard dollar aan soja tropisch hardhout en palmolie. Voor de soja-import uit Brazilië was naar schatting een productiegebied van 1,5 miljoen hectare nodig. Soja wordt in Nederland onder andere gebruik voor de productie van veevoeders. De import van palmolie uit Maleisië en Indonesië vraagt bijna 400.000 hectare en voor de invoer van het hout dat in Indonesië werd geproduceerd zou circa 100.000 hectare nodig zijn. Een groot deel van de producten vinden via Nederland, al dan niet verder verwerkt, hun weg in de EU.

Reductie ecologische impact

Nederland draagt direct en indirect bij aan het verlies van biodiversiteit in de gebieden waar palmolie, soja en tropisch hout worden geproduceerd. In Indonesië en Maleisië verdwijnen grote stukken bos in oliepalmplantages en de uitbreiding van de sojacultuur in Brazilië is een belangrijke oorzaak van de grootschalige conversie van bos in landbouwgrond. De productie van palmolie, soja en tropisch hout biedt wel werkgelegenheid aan mensen in de exportlanden, maar gaat vaak gepaard met negatieve gevolgen voor lokale gemeenschappen.

Maatregelen

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven kunnen de ecologische en sociaal-economische impact van de Nederlandse import reduceren door de volgende maatregelen in de exportlanden te stimuleren:
• Duurzame intensivering van de productie, dus streven naar hogere opbrengsten per hectare, zodat minder grond nodig is.
• Uitbreiding van de productie in gedegradeerde gebieden, waardoor meer waardevolle natuurgebieden gespaard kunnen blijven.
• Integrale gebiedsontwikkeling, waarbij rekening wordt gehouden met het behoud van de samenhang tussen resterende natuurgebieden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback