Ga naar hoofdinhoud

Indeling van eindberen in accentgroepen slaat aan

Bijna 800 zeugenhouders maken gebruik van de mogelijkheid om Topigs eindbeersperma. Van de bedrijven die actief deze keus hebben gemaakt blijkt 42 procent te kiezen voor het accent bevleesdheid en 38 procent van de zeugenhouders kiest voor het accent op groei.

Groeperen

Topigs groepeert sinds halverwege dit jaar haar eindberen in drie accentgroepen; bevleesdheid, normaal en groei. Dit zijn eindberen binnen de totale populatie die voldoen aan alle eisen van de fokkerijorganisatie. Echter binnen de grote populatie eindberen die Topigs op de Nederlandse K.I.'s heeft staan bestaan kleine verschillen. Door bijvoorbeeld de beren met een wat hogere erfelijke aanleg voor groei samen te brengen in een groep is het mogelijk een nog grotere uniformiteit in de biggen en vleesvarkens te krijgen, meent Topigs. Dit zal leiden tot een hogere opbrengst in de markt. De indeling in accentgroepen is zonder prijsverhogingen ingevoerd.

Afzet

De afzet van Topigs eindbeersperma kende in de eerste 6 maanden van 2010 een groei van 1 procent. Er werd vooral meer Talent en Top Pie eindbeersperma besteld. Bij de Top Pie eindbeer wordt er minder voor bevleesdheid gekozen omdat deze eindbeer al een hoge bevleesdheid heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback