Ga naar hoofdinhoud

Industrie verwacht stijging investeringen in 2011

Ondernemers in de industrie verwachten volgend jaar 24 procent meer te investeren dan in 2010. Dit blijkt uit een dit najaar gehouden onderzoek van het CBS naar de investeringsverwachtingen van bedrijven in de industrie.

Vervanging

Ondernemers in de industrie noemen vervanging van oude materiële vaste activa het belangrijkste investeringsmotief. Zowel in 2010 als in 2011 wordt bijna 40 procent van de investeringen voor vervanging gebruikt. Ruim 30 procent van de investeringen wordt voor uitbreiding van de productiecapaciteit gebruikt.

Steekproefonderzoek

De uitkomsten over de investeringsverwachtingen zijn ontleend aan een steekproefonderzoek dat het CBS in september dit jaar heeft gehouden bij bedrijven in de industrie. Daarbij is gevraagd naar de totale aanschafwaarde (in lopende prijzen) van de materiële vaste activa, die in het lopende of komende kalenderjaar in gebruik zijn of zullen worden genomen, op basis van eigendom (inclusief financial lease).

Schommelingen

De hoogte van investeringen fluctueert sterk in de tijd. Ook investerings- verwachtingen kunnen aan schommelingen onderhevig zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld bedrijven in de loop van het jaar hun verwachtingen bijstellen doordat de economische ontwikkeling in een branche aanleiding geeft om investeringsprojecten te annuleren, uit te stellen of juist versneld uit te voeren. Daarnaast kan de datum van het opleveren van activa verschuiven.

Bron: CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback