Ga naar hoofdinhoud

Innovatieprogramma Emmissiearm Veevoer Herkauwers

Er zijn plannen voor een Innovatieprogramma Emmissiearm Veevoer Herkauwers. Het programma richt zich op de vermindering van de methaanemissie door aanpassingen in het rantsoen van herkauwers.

Voeders

Het programma kent drie onderdelen. Het eerste deel is gericht op het verbeteren van de kennis over de relatie tussen de samenstelling van het rantsoen en de uitstoot van methaan te verbeteren. Via dierproeven in klimaatkamers moet er een verbeterd emissiemodel worden ontwikkeld. Dat model moet kunnen worden benut voor het ontwikkelen van nieuwe voeders en additieven die helpen om de uitstoot van methaan te onderdrukken.

Emissiemodel

Het tweede programmaonderdeel betreft de communicatie met en naar de praktijk. Het idee is om de kennis uit het nieuw ontwikkelde emissiemodel te toetsen op proefbedrijf De Marke en op de Koeien & Kansen bedrijven. De derde stap betreft de ontwikkeling van een praktische indicator voor methaanuitstoot, zodat melkveehouders via het rantsoen gericht op de methaanuitstoot kunnen sturen, bijvoorbeeld via de vetzuursamenstelling van de melk.

Kosten

Voor het project wordt vier jaar uitgetrokken. De kosten bedragen 11 miljoen euro. Het ministerie van EL&I wil daarvan 6 miljoen dragen. De overige 5 miljoen moet van het bedrijfsleven komen. De Commissie melkveehouderij van het productschap stelt voor om het project in 2011 met een bedrag van 1 miljoen euro te ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback