Ga naar hoofdinhoud

‘Insecteningrediënten duurzamer dan traditionele ingrediënten’

Protix laat goede duurzaamheidsscores zien voor zijn producten op basis van een levenscyclusanalyse (LCA), uitgevoerd door het Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik.

De analyse toont goede resultaten voor vier insectenproducten van Protix, die dier- en plantvoedingsbedrijven kunnen gebruiken om hun ecologische voetafdruk te verminderen en zo aan de vraag naar duurzamere voeding te voldoen.

Resultaten op een rij

Een LCA is een breed geaccepteerde en toegepaste manier om de effecten te beoordelen die een product heeft op het milieu gedurende zijn hele levenscyclus. De belangrijkste resultaten van de LCA zijn:

  • De CO2 -emissies en impact op de wereldwijde opwarming van de aarde zijn tot 24 keer lager met het product PureeX (met een score van 0.439 CO2 -equivalent per kilogram product) dan wanneer kippenvlees wordt gebruikt (10.33 kg CO2 -equivalent). Kippenvlees wordt vaak gebruikt in huisdiervoeding als een eiwitbron voor natte toepassingen.
  • Het insectenmeel ProteinX (met een waarde van 1.149 kg CO2 -equivalent) toont een bijna zeven keer lagere CO2-voetafduk dan soja-eiwitconcentraat (7.5 kg CO2 -equivalent), een ingrediënt dat nu vaak wordt gebruikt in voer voor kippen, biggen, kalveren, vissen en garnalen.
  • Flytilizer, Protix’s meststof, heeft slechts 0.02 kg CO2 -equivalent per kilogram product.
  • Elke kilogram ProteinX reduceert het gebruik van water met 33 (190 liter vs. 520 liter voor soja-eiwitconcentraat).
  • Het vervangen van kokosnootolie door LipidX in huisdiervoeding en veevoer zorgt ervoor dat per kilogram vet die wordt geproduceerd, er meer dan 12m2 land aan de natuur kan worden teruggegeven. LipidX gebruikt 0.898 m2 land en kokosnootolie 12.98 m2.

“We zijn verheugd dat de studie bevestigt dat onze producten duurzaam zijn”, zegt Protix-directeur Kees Aarts. “We hebben in 2019 een fabriek van 14.000 m2 gebouwd, de eerste in zijn soort wereldwijd.”

Internationale uitbreiding

“Nu, een paar jaar later, zijn we in de positie dat we op deze resultaten kunnen voortborduren en internationaal kunnen gaan uitbreiden. Met de nieuwe internationale fabrieken zijn we ervan overtuigd dat we zelfs nog betere duurzaamheidsresultaten kunnen behalen.”

Lees ook: Einar Wathne en Bert Pauli speciaal adviseurs Protix

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback