Ga naar hoofdinhoud

Internationale enquête methaanreductie in veehouderij

Een internationale enquete onderzoekt de relatie tussen wetenschap en praktijk als het gaat om methaanreductie.

De internationale alliantie ‘Global Research Alliance’ onderzoekt hoe het is gesteld met de kennisoverdracht van emissiereductie tussen wetenschap, diervoederindustrie en diermanagement. De alliantie doet dat via een wereldwijd uitgezet enquête onder belanghebbenden. Ook Nederlandse en Belgische bedrijven worden opgeroepen deel te nemen. De vragenlijst kan tot 30 september worden ingevuld.

Methaan

De enquête opgesteld door de Global Research Alliance (GRA) richt zich met name op methaanreductie in de rundveehouderij. “De wereldwijde klimaatverandering heeft investeren in ontwikkeling van nutritionele en managementmaatregelen gericht op emissiereductie gestimuleerd. De onderzoeksinvesteringen groeien. De vraag die daarbij rijst, is in hoeverre de wetenschappelijke gemeenschap hierbij aangesloten blijft bij de veehouderijpraktijk en de voerindustrie. Dat is van groot belang om ervoor te zorgen dat wetenschappelijke ontdekkingen ook beschikbaar komen aan voerproducenten en managers in de rundveehouderij”, legt professor Roger Hegarty uit.

Alliantie

Hegarty is hoogleraar aan de New Zealand Agricultural Greenhouse Gas Research Centre. Vanuit die functie is hij tevens betrokken bij de GRA. “Deze alliantie is een internationaal netwerk van landen dat zich richt op het managen van de uitstoot van broeikasgassen in de agrarische sector.”

Enquête

Via een enquête wordt hierover internationaal informatie verzameld. Het invullen ervan neemt enkele minuten in beslag en kan eventueel anoniem. “We zijn vooral op zoek naar inzichten en ervaringen vanuit de praktijk. Daarbij richten we de aandacht in het bijzonder op een aantal specifieke vragen.” Enkele van de vragen die centraal staan in de enquête, zijn:

  • Hoe belangrijk is methaanreductie via diervoeding?
  • Wat is het belang van supplementen bij emissieverlaging
  • Welke problemen ervaart u bij het aanbieden van methaanreductieoplossingen aan veehouders?

Uitkomsten

Deelnemers krijgen de mogelijkheid zelf aan te geven of zij naamsvermelding van zichzelf of hun bedrijf toestaan. “We koppelen echter geen data specifiek aan een bedrijf of organisatie”, verzekert Hegarty. Na afloop van het onderzoek stelt GRA de uitkomsten ervan beschikbaar aan de deelnemers.

Deelnemen

Belangstellenden voor deelname aan deze enquete, kunnen zich wenden tot professor Roger Hegarty, via email: Roger.Hegarty@NZAGRC.org.nz of telefonisch: +61-467 726 510. Een van de onderzoekers uit het team van Hegarty neemt dan contact opnemen met de deelnemer om de enquête af te nemen.

Lees ook: Bovaer naam van additief dat methaan reduceert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback