Ga naar hoofdinhoud

Internationale productiestandaard verantwoorde soja aangenomen

De Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) heeft op 10 juni op haar vijfde jaarvergadering aangescherpte principes en criteria aangenomen. Met de nieuwe principes en criteria kan daadwerkelijk marktgerichte RTRS certificering plaatsvinden, wat een doorbraak is voor de productie en het gebruik van onafhankelijk gecertificeerde verantwoorde soja. RTRS gecertificeerde soja kan dus in 2011 beschikbaar zijn.

Totstandkoming

Nadat een eerdere versie van de principes en criteria door vijf nationale technische expertgroepen uitgewerkt is in nationale interpretaties, hebben producenten en auditors vervolgens de principes en criteria getest in de praktijk. Een internationale technische multistakeholderwerkgroep heeft daarna de bevindingen van de nationale expertgroepen en uitkomsten van de veldtesten gebruikt bij de totstandkoming van een nieuwe set principes en criteria die geschikt zijn voor daadwerkelijke certificering. Ook is er een publieke consultatieronde geweest.

Nederlandse Task Force

De Nederlandse Task Force Duurzame Soja was betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe criteria. Frans Claassen, secretaris en directeur van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën en voorzitter van deze Task Force, is verheugd dat de RTRS erin is geslaagd stappen te zetten richting daadwerkelijke certificering. Claassen: "De Nederlandse Task Force Duurzame Soja streeft naar een snelle toename van de productie van verantwoorde soja. De Task Force zet zich in om er voor te zorgen dat eind 2015 de hoeveelheid soja die nodig is voor de Nederlandse markt, geproduceerd is volgens de RTRS principes en criteria. We staan nu voor de uitdaging een certificeringsysteem te implementeren en systemen op te zetten om de keten efficiënt en effectief te organiseren."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback