Ga naar hoofdinhoud

Inzenden Beste idee van Varkensland tot 1 november

Insturen van ideeën voor de jaarlijkse competitie ‘Het Beste Idee Van Varkensland’ kan nog tot 1 november. De jury ontving tot dusver negen kansrijke ideeën.

Zesde editie

De competitie ‘Het Beste Idee’ daagt de sector uit nieuwe, creatieve ideeën te bedenken en ontwikkelen. Ideeën kunnen tot 1 november worden ingediend via hetbesteideevanvarkensland.nl.

Thema van de zesde editie van de innovatiewedstrijd is: ‘oog op de toekomst’. Met dit thema wil de organisatie varkenshouders inspireren vooruit te kijken. Het oog moet gericht zijn op de meerwaarde van de sector op het gebied van kwaliteit, dierenwelzijn, diergezondheid.

Beoordeling

Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt ieder ingezonden idee, plan of concept. Deze commissie bestaat uit voorzitter Erik Valk (melkveehouder), Mart Bloemendal (Rabobank), Marije Thybaut (VKON), Klaas Visscher (Coöperatie Varkensartsen), José Houben (POV) en Henny van Rij (Ministerie LNV).

Finalisten

Op 4 november maakt de organisatie bekend welke vijf finalisten hun idee mogen voordragen aan de jury en publiek tijdens de finale op 9 december. De finalisten krijgen de kans om deel te nemen aan het Varkensland-innovatie programma dat bestaat uit diverse masterclasses. Daarnaast dingen ze mee naar de titel ‘Het Beste Idee van Varkensland 2021’. De winnaar krijgt hulp bij de uitwerking en implementatie van het idee.

Eerdere winnaars

De voorgaande vijf edities van Het Beste Idee van Varkensland waren een succes. Bij deze eerdere landelijke edities van de competitie wonnen het boerderijconcept ZonVarken (2020) en een mobiele slachterij (2019). Daarvoor ging de eer naar de Pig-up Power (2018), de euthanasie-beslisondersteuner (2017) en het Voedselbos (2016). Ook andere ideeën zoals de filterfloor en ballfeeder, kregen dankzij deelname meer naamsbekendheid. Deelnemers vonden bovendien relevante partners of werden onderdeel van onderzoeksprojecten.

Steun

Het Beste Idee van Varkensland is in 2016 in Overijssel ontstaan op initiatief van Coöperatie Varkensartsen en VKON. Het Beste Idee Van Varkensland is sinds 2019 een onafhankelijke vrijplaats met landelijke reikwijdte. Het initiatief draagt bij aan het verder verduurzamen van de varkenshouderij en meer boeren- en dierenwelzijn. De competitie wordt gesteund door verschillende partijen. Onder hen het ministerie van LNV, LTO Noord, POV, Kennispoort Regio Zwolle, Rabobank, Privon, Aeres, Provincie Overijssel, HAS Hogeschool en COV. Daarnaast steunen diervoederbedrijven De Heus en CAV Den Ham deze zesde editie.

Leestip: Protix meest innovatieve bedrijf van Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback