Ga naar hoofdinhoud

ISO introduceert norm over voedselverspilling

NEN organiseert een online bijeenkomst over de nieuwe ISO-norm voor voedselverspilling.

De nieuwe ISO-commissie ‘Food Loss and Waste’ gaat een internationale normenserie ontwikkelen gericht op voedselverspilling. De norm biedt bedrijven en organisaties die werk maken van verspilling in de voedselketen daarvoor de benodigde handvatten.

Bijeenkomst

Op donderdag 18 november 2021 organiseert NEN een bijeenkomst over de ISO-norm. De bedoeling van deze bijeenkomst ‘Ontwikkeling nieuwe ISO-norm over voedselverspilling’ is dat schakels in de keten gelegenheid krijgen mee te denken over de norm. Een maand na de bijeenkomst vindt de eerste vergadering plaats van de ISO-commissie ‘Food Loss and Food Waste’. Hierin wordt de inbreng van de bijeenkomst van 18 november meegenomen.

Probleem

Voedselverspilling is een mondiaal en grensoverschrijdend probleem waarin alle schakels in de keten een rol spelen. Veel bedrijven maken hier werk van, constateert NEN. “Ook hebben bedrijven doelen opgenomen in hun bedrijfsplannen om verspilling in de voedselketen terug te dringen. De normenserie moet handvatten gaan bieden om effectief te sturen op deze reductiedoelstellingen, en om op een systematische en eenduidige manier de voortgang en successen hierop te meten en te communiceren”, aldus NEN, het Nederlandse centrum voor normalisatie.

Voorstel

Het voorstel voor de nieuwe ISO-commissie en -norm is afkomstig uit Denemarken. Na een internationale consultatieronde is dit voorstel aangenomen en de ISO-commissie ‘Food Loss and Waste’ ingesteld. Dit is de start van internationale samenwerking en de ontwikkeling van deze nieuwe ISO-norm. Nederlandse deelname gaat via de NEN-commissie.

Bijeenkomst

De bijeenkomst van 18 november is een interactieve online bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst vertelt NEN meer over hoe internationale normontwikkeling in zijn werk gaat en hoe Nederlandse belanghebbende partijen hierbij betrokken kunnen raken. De bedoeling is dat deelnemers met elkaar in gesprek over de toegevoegde waarde van deze norm voor de Nederlandse markt. Ook wordt geïnventariseerd of er animo en draagvlak is voor een Nederlandse normcommissie voor voedselverspilling. Op deze manier kan Nederland blijvend betrokken zijn bij de ontwikkeling van deze internationale norm.

Aanmelden

Alle geïnteresseerden en belanghebbenden die meer willen weten over deze nieuw te ontwikkelen ISO-norm en/of willen meedenken hierover kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomst. Deze vindt online plaats op donderdag 18 november 2021 van 10:00 tot 12:30 uur.

Meer informatie is te vinden op de website van NEN.

Lees ook: Voorstel voor ISO-certificering voedselverspilling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback