Ga naar hoofdinhoud

Japanse ramp drukt maisnotering omlaag

De verwoestende aardbeving, de daaropvolgende tsunami en de dreigende nucleaire ramp in Japan laten een spoor achter op de graantermijnmarkten over de hele wereld. De noteringen voor mais zijn door de ramp naar beneden gegaan.

Daling

Zowel op de termijnmarkt in Parijs als op de beurs in Chicago lieten de maisprijzen gisteren een duidelijke daling zien, volgens analisten het gevolg van de situatie in Japan. Tot maandag 14.00 uur daalden de maisnoteringen voor levering mei met vier procent naar een bedrag van 214,50 euro, het laagste niveau in 3,5 maand tijd.

Nucleaire straling

Japan is 's werelds grootste maisimporteur, het land importeert jaarlijks veel agrarische producten en levensmiddelen om de 127 miljoen inwoners van voedsel te kunnen voorzien. De aardbeving van vrijdag en de daaropvolgende problemen zorgen ervoor dat er veel minder producten geïmporteerd kunnen worden. De havens zijn flink beschadigt geraakt en fabrieken zijn buiten werking gesteld.
Analisten zien deze eerste reactie op de termijnmarkten als een psychologische reactie in plaats van een blijvende malaise. Niemand weet op dit moment hoe de situatie zich zal ontwikkelen, de kans bestaat nog steeds dat de schaarse landbouwgrond besmet zal worden met nucleaire straling. In dat geval verwachten analisten dat Japan het importvolume verder zal vergoten. Verder houden analisten rekening met een mogelijke toename in de vraag naar biobrandstof als gevolg van de situatie met de kerncentrales.

Bron: Agrarheute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback