Ga naar hoofdinhoud

Kiemkracht wil nieuwe lupinerassen kweken

Kiemkracht heeft zaden verzameld van zestig rassen van de Andes lupine tarwi, de plant die op een kosteneffectieve manier soja kan vervangen in Noordwest-Europa.

Europese omstandigheden

Het afgelopen jaar zijn op drie plekken in Nederland en Duitsland verschillende rassen uitgetest. Dat heeft voldoende materiaal opgeleverd waarmee aankomende zomer de eerste soorten kunnen worden gekruist. Kiemkracht is met het Julius Kuhn Institut in Duitsland bezig om een aantal lupinerassen te kweken die geschikt zijn voor Europese omstandigheden.

Lupine

De lupine is afkomstig uit de Andes. Als Europese boeren op grote schaal lupine zouden kunnen verbouwen, zou daardoor de import van soja, dat in Latijns-Amerika zo'n negatieve invloed op natuur en milieu heeft, kunnen verminderen.

Kiemkracht

Kiemkracht is een alliantie van het Productschap Akkerbouw en het InnovatieNetwerk. Dragende organisaties zijn LTO Nederland en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Kiemkracht werkt samen met de innovatiestichtingen SIGN, voor de glastuinbouw, en Courage, voor de melkveehouderij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback