Ga naar hoofdinhoud

Korte bewaarpool tarwe 180 euro per ton

Baktarwe in de korte bewaarpools van Agerland, Agrarische Unie en Agrifirm heeft 180 euro per ton opgeleverd. In deze korte pool wordt de tarwe (afgehaald boerenerf) verhandeld van 1 juli tot 1 oktober.

Gemiddelde prijs

De korte bewaarpool is een afspiegeling van de markt vanaf 1 juli, de aanvang van het nieuwe seizoen, tot 1 oktober. De gemiddelde prijs over deze periode is uitgekomen op 180 euro per ton. Dit is inclusief premie van 2 euro per ton voor degenen die vanaf 1 oktober hebben afgeleverd en de premie van 4 euro per ton voor baktarwe met een hectolitergewicht vanaf 75 kilogram. Daarnaast is er voor leden het ledenvoordeel van toepassing; een extra toeslag van 3 euro per ton bovenop de genoemde prijzen. Hierdoor kan de prijs voor de tarwe in deze pool oplopen tot 183 euro per ton.

Start verkoopperiode

Bij de start van de verkoopperiode, kort voor de oogst, lagen de prijzen nog op een niveau van net boven de 140 euro per ton. Vanaf de oogstperiode is er sprake van een sterke stijging tot een piekmoment van 190 euro per ton voor tarwe af boerenerf. Vanaf begin augustus kende de markt sterke prijsbewegingen. Op dit moment is er sprake van een redelijk stabiel prijsniveau op ongeveer het niveau van de eindprijs van de korte bewaarpool.

Fusievoordeel

De bedrijven die betrokken zijn bij de fusie tussen Agrifirm en Cehave Landbouwbelang (Agrifirm divisie akker- en tuinbouw, Agerland en Agrarische Unie) hebben dit jaar al de innamecondities en de afzet gebundeld. Daardoor ontstaan voor de telers meer keuzemogelijkheden om granen te vermarkten en kunnen goede prijzen worden gerealiseerd.

Korte bewaarpool

De korte bewaarpool is één van de poolvormen die Agerland, Agrarische Unie en Agrifirm bieden en is met name bedoeld voor graantelers die hun graan zelf kunnen opslaan gedurende vier tot acht weken. Door ‘te poolen' hebben telers, die in september en oktober afleveren, een iets hogere prijs ten opzichte van de gemiddelde noteringen van de verkoopperiode van de pool.
Het graan dient aan de afleverspecificaties betreffende vocht te voldoen om droogkosten te vermijden. Graantelers kunnen met een bewaarpool hun eigen opslag en arbeid benutten. Bovendien wordt er bespaard op op- en overslagkosten en bewaring. Dat betekent maximaal rendement tegen minimale kosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback