Ga naar hoofdinhoud

Krachtvoerkosten 20% gedaald, levensproductie gelijk

De krachtvoerkosten, inclusief mineralen, natte en droge bijproducten, van klanten van Hendrix UTD zijn in 2009 fors gedaald. Gemiddeld met €1,54 per 100 kg meetmelk. De levensproductie is ten opzichte van 2008 gelijk gebleven.

MelkMonitor 

Dit blijkt uit MelkMonitor, het volgsysteem voor melkveehouders. De cijfers zijn gebaseerd op zo'n 1400 bedrijven. Bij een quotum van 825.000 betekent dit een besparing van ruim €12.700,- op jaarbasis. Op de grotere bedrijven (>125 koeien) was de besparing nog groter, namelijk €1,87 per kg meetmelk. Dit is met name het gevolg van een relatief groter aandeel natte bijproducten (o.a. ProtiWanze) in het rantsoen., Voor deze bedrijven, met een gemiddeld quotum van 1,4 miljoen, betekent dit een jaarlijkse besparing van €26.220,-.

Mengvoerprijzen

De oorzaak van de gedaalde voerkosten is tweeledig. Ten eerste was er een forse daling van de mengvoerprijzen. Daarnaast zijn veel veehouders door de lage melkprijs scherper gaan voeren. Hierdoor is het krachtvoerverbruik ook sterk afgenomen. Opvallend is dat het scherper voeren weinig effect heeft gehad op de productie van de koeien. Dit betekent dat de benutting van ruwvoer sterk is toegenomen.

Levensproductie

MelkMonitor laat zien dat Hendrix UTD klanten ook in 2009 een 7% hogere actuele levensproductie realiseren dan het landelijk gemiddelde. Met een ruim 1.400 kg hogere levensproductie verdienen Hendrix UTD klanten, jaarlijks gemiddeld 40 euro extra per koe. Voor een bedrijf met 100 melkkoeien betekent dat 4.000 euro extra rendement, volgens de voerleverancier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback