Ga naar hoofdinhoud

Kwaliteitsverschillen voorjaarskuilen

Jong gras heeft hoger eiwitgehalte. Langer stalvoeren kan een mogelijkheid zijn om de langetermijneffecten van de stikstofmaatregel te beperken.

De voorjaarkuilen van 2012 zullen naar verwachting onderling sterk verschillen. Tot die conclusie komen Barenbrug en BLGG AgroXpertus op basis van analyses van vers gras. Door de enorme drogestofproductie, is de samenstelling van het gras in de tijd flink gewijzigd. Dit voorjaar was de ontwikkeling van het gras zo’n twee weken later dan voorgaande jaren. Het wisselvallige voorjaarsweer zorgde voor voldoende vocht, gevolgd door een forse grasgroei; de ds-opbrengsten per ha liggen hoog.

Analyse

Om de kwaliteit én de opbrengst van de 1e snede te volgen, laat Barenbrug op acht locaties in Nederland vers gras bemonsteren en analyseren. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door BLGG AgroXpertus. De resultaten staan vermeld in het Inkuiljournaal van Barenbrug.

Variatie

De meeste voorjaarskuilen van 2012 zijn globaal tussen 7 en 21 mei gemaaid. Uit de analyses van vers gras blijkt dat in die periode de ds-opbrengst varieerde van 3 tot bijna 4 ton ds/ha. De eerste weken kwam er ongeveer 1000 kg drogestof per ha bij. Tussen de verschillende locaties bestonden overigens behoorlijke verschillen. De aanzienlijke ds-productie betekent ook dat de samenstelling van het gras in de meiweken snel veranderde. De verwachting is dan ook dat de kuilanalyses van de eerste snedes een divers beeld laten zien. De kuilen uit de periode 7-14 mei zullen gezonde – en qua voederwaarde – goede kuilen zijn met mooie VEM-waardes, voldoende structuur en een gemiddeld eiwitgehalte. De kuilen die een week later zijn gemaakt zullen flink lagere VEM- en RE-gehaltes laten zien.

Samenstelling vers gras in mei 2012

De voederwaarden in de tabel betreffen de voederwaarden van het verse materiaal zoals het wordt gemaaid. Tussen deze voederwaarden en de voederwaarden in de kuil zitten nog verliesposten, zoals de veldperiode en de inkuilverliezen. Deze zijn vooraf moeilijk in te schatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief