Ga naar hoofdinhoud

Kweek van spermatogoniale stamcellen

Er is veel winst te behalen op het gebied van biotechnologie als spermatogoniale stamcellen van stieren worden geïsoleerd, gekweekt, eventueel genetisch gemodificeerd en getransplanteerd naar de testikels van andere stieren. Daarvoor moeten de stamcellen wel worden gekweekt en vermenigvuldigt. Dit blijkt uit het onderzoek van Pedro Aponte van de Universiteit Utrecht.

Zaadcellen worden gevormd in de testis via een proces dat spermatogenese wordt genoemd. Aan het begin van dit proces staan stamcellen, cellen die zowel zichzelf in stand kunnen houden als cellen kunnen vormen die uiteindelijk zaadcellen worden. Deze stamcellen zorgen er voor dat de spermatogenese het gehele leven door kan gaan.

Om deze stamcellen te kunnen kweken en te vermenigvuldige zocht Aponte uit wanneer de spermatogenese start in kalveren en op welke leeftijd spermatogoniale stamcellen het best kunnen worden geïsoleerd uit kalvertestikels van Europesche en Aziatische rundersoorten. Aponte ontwikkelde een succesvol kweeksysteem voor spermatogoniale stamcellen van runderen, waardoor het mogelijk was deze cellen in kweek te houden en zelfs sterk te vermenigvuldigen.

Vervolgens onderzocht hij het belang van toevoeging van allerlei (combinaties van) groeifactoren aan de kweek en de voor- en nadelen van zowel een vloeibaar als een agar-kweekmedium. De gekweekte stamcellen waren na de kweek nog in staat een testis zonder spermatogenetische cellen te koloniseren.

Deze resultaten vormen een goede basis om de eerste stappen te zetten naar mogelijk biotechnologische toepassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback