Ga naar hoofdinhoud

Lancering MPR Voeding: extra handvat veevoeradviseur

CRV heeft vandaag het nieuwe informatieproduct MPR Voeding gelanceerd. Daarin wordt zowel de uitslag van het ureum- als het ketosegehalte vermeldt die zijn gemeten in de melkmonsters. De extra informatie biedt veevoeradviseurs een extra hulpmiddel om het rantsoen van dieren optimaal uit te werken.

Detecteren

Met MPR Voeding kan de melkveehouder op snelle en betrouwbare wijze slepende melkziekte detecteren en gepaste maatregelen nemen. Veevoeradviseurs kunnen daarin een belangrijke factor spelen. MPR Voeding biedt veevoeradviseurs dan ook diverse voordelen. "MPR Voeding maakt het effect van rantsoenwijzigingen inzichtelijk en is een handvat voor het geven van advies aan de veehouder", aldus Anne Pasman, productmanager MPR. "Met MPR Voeding is volledige MPR-informatie van alle MPR-deelnemers bij CRV beschikbaar.
en biedt veevoeradviseurs een extra hulpmiddel om het rantsoen van dieren optimaal uit te werken."

Detectie

CRV spoort in melkmonsters de hoeveelheid ‘ketonen' op. "Het ketonenniveau geeft aan of de dieren zich in een negatieve of positieve energiebalans vinden. Voor een melkveehouder is het van belang deze dieren zo snel mogelijk op te sporen en de juiste behandeling te geven. Deze dieren hebben een verhoogde kans op slepende melkziekte", zegt Hiemke Knijn, dierenarts en senior onderzoeker bij het team research van CRV.
De melkmonsters ondergaan twee testen waarbij de melk wordt onderzocht op aceton, een van de ketonlichamen. De eerste test is een infraroodtest waarbij de dieren die mogelijk slepende melkziekte ontwikkelen aan het licht komen. Vervolgens ondergaan de bijbehorende melkmonsters een analyse in de autoanalyser ter bevestiging van de gevonden positieve dieren. De dieren komen als attentiedier op de Koe-attenties op de mpr-uitslag en op de uitslag van de MPR Voeding.

Standaard

CRV biedt MPR Voeding standaard gratis aan bij de uitvoering van de melkproductieregistratie. Vanaf vandaag komt de uitslag van MPR Voeding online beschikbaar via VeeManager. Voor veehouders die hun MPR-uitslag op papier krijgen toegestuurd, zendt CRV de uitslag van MPR Voeding mee bij de mpr-uitslag. "Door de introductie van MPR Voeding willen we de waarde van de melkproductieregistratie weer op een hoger niveau brengen", aldus Jos Koopman, managing director CRV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback