Hoewel Cehave Landbouwbelang nog steeds bijna 4 miljoen dividend aan de leden uitkeert, is dat 47 procent minder in vergelijking met vorig jaar. Het nettoresultaat van de coöperatie daalde van 14,8 naar 10,1 miljoen euro in 2008. De omzet steeg vooral door hogere grondstofprijzen met 24 procent tot 1,2 miljard euro. Algemeen directeur Kees Sijssens noemt 2008 een lastig jaar met twee gezichten.
Volgens Sijssens geldt de teruglopende verkoop van pluimveevoer in België (min 6 procent) als belangrijke oorzaak van de mindere resultaten. ”Het was een jaar van lage eierprijzen en hoge voerprijzen. Maar het wordt beter. Financiële risico’s van contractproductie van leghennen zijn verder teruggedrongen.”
Ook ondervond de Brabantse onderneming last van de teruglopende waarde van munteenheden in Polen, Hongarije en in mindere mate Oekraïne. Een mindere kredietpositie van boeren in deze landen deed ook de inkoop dalen. In deze landen deed Cehave de laatste jaren verschillende acquisities.
”Wat betreft de uitzonderlijk beweeglijke grondstofprijzen, denken we niet dat deze weer zullen plaatsvinden, al weten we dat niet zeker. Vanaf september vorig jaar liet de tarweprijs een bijna verticale val zien. Alleen wanneer alles tegenzit op één moment kan dit zich herhalen”, aldus Kees Sijssens.