Ga naar hoofdinhoud

Lastig jaar Cehave

Hoewel Cehave Landbouwbelang nog steeds bijna 4 miljoen dividend aan de leden uitkeert, is dat 47 procent minder in vergelijking met vorig jaar. Het nettoresultaat van de coö­peratie daalde van 14,8 naar 10,1 miljoen euro in 2008. De omzet steeg vooral door hogere grond­stofprijzen met 24 procent tot 1,2 miljard euro. Algemeen directeur Kees Sijssens noemt 2008 een las­tig jaar met twee gezichten.

Volgens Sijssens geldt de terug­lopende verkoop van pluimvee­voer in België (min 6 procent) als belangrijke oorzaak van de min­dere resultaten. ”Het was een jaar van lage eierprijzen en hoge voer­prijzen. Maar het wordt beter. Fi­nanciële risico’s van contractpro­ductie van leghennen zijn verder teruggedrongen.”

Ook ondervond de Brabantse onderneming last van de teruglo­pende waarde van munteenheden in Polen, Hongarije en in mindere mate Oekraïne. Een mindere kre­dietpositie van boeren in deze lan­den deed ook de inkoop dalen. In deze landen deed Cehave de laat­ste jaren verschillende acquisi­ties.

”Wat betreft de uitzonderlijk beweeglijke grondstofprijzen, denken we niet dat deze weer zul­len plaatsvinden, al weten we dat niet zeker. Vanaf september vorig jaar liet de tarweprijs een bijna verticale val zien. Alleen wanneer alles tegenzit op één moment kan dit zich herhalen”, aldus Kees Sijssens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback