Ga naar hoofdinhoud

LEI-rapport basis voor verdere stappen duurzame soja

Nederlandse bedrijven gebruiken 1,8 miljoen ton sojaproduct voor veevoeding. 0,13 miljoen ton sojaolie wordt gebruikt voor levensmiddelen en in technische toepassingen. Voor het eerst zijn de gegevens in kaart gebracht.

LEI-onderzoek

Het onderzoek is verricht door het LEI, onderdeel van Wageningen UR, in opdracht van de Task Force Duurzame Soja. Het LEI-onderzoek is een goede basis voor de koersbepaling van Nederlandse bedrijven die de stap willen maken naar duurzame soja, volgens de Taskforce. Frans Claassen, voorzitter van de Task Force Duurzame Soja: "Omdat soja wordt ingezet voor veel verschillende toepassingen door verschillende sectoren is het belangrijk dat ketenpartijen samen bekijken hoe wij verduurzaming verder invulling kunnen geven. Het LEI-rapport biedt ons een goede basis hiervoor."

Soja

Soja is een belangrijke bron voor olie en eiwit. Een sojaboon bestaat uit 20 procent sojaolie en 80 procent (eiwithoudend) sojameel. In deze gewichtsverhouding hebben olie en meel ongeveer dezelfde marktwaarde. Soja wordt in Nederland ingezet voor de productie van vlees, melk, eieren, margarines, andere oliehoudende producten en diverse technische toepassingen. Het totale Nederlandse verbruik betreft circa 2 procent van de productie in Zuid-Amerika.

Taskforce

In de Nederlandse Task Force Duurzame Soja werken bedrijven samen die in Nederland soja importeren, verwerken en gebruiken voor de productie van zowel food als feed. Gezien het internationale karakter van de productie, handel en verwerking van sojabonen hebben alle Task Force deelnemers zich gecommitteerd aan de uitgangspunten van de internationale Round Table on Responsible Soy (RTRS). Dit is een internationaal initiatief waarin aan de verduurzaming van de sojaproductie wordt gewerkt door NGO's, overheden, banken, bedrijven, en producenten van soja.

Certificering

De Task Force is verheugd met de grote stappen voorwaarts die de RTRS het afgelopen jaar heeft gezet. In juni zijn Principes en Criteria voor een verantwoorde sojaproductie aangenomen. Daaropvolgend is in de afgelopen maanden een certificeringssysteem ontwikkeld en is gewerkt aan systemen voor ketenorganisatie. Recent is de eerste certificerende instelling goedgekeurd. De eerste RTRS-gecertificeerde soja komt medio 2011 beschikbaar voor de Europese markt.

Ambitie

De Task Force deelnemers hebben de ambitie uitgesproken te zorgen dat eind 2015 de hoeveelheid soja die nodig is voor de Nederlandse markt, verantwoord is geproduceerd volgens de RTRS Principes en Criteria. Verschillende Nederlandse bedrijven hebben reeds aangegeven in 2011 RTRS-gecertificeerde soja aan te zullen kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback