Ga naar hoofdinhoud

Lichte daling Europese voerproductie

De Europese voerproductie is in 2021 licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Europese diervoederfederatie Fefac.

Dierziekten in Europa en de wereldwijde strijd om grondstoffen zijn volgens Fefac de belangrijkste invloeden op de gesignaleerde daling van de Europese voerproductie. Die komt volgens schattingen van Fefac dit jaar uit op 149,9 milljoen ton. Dat is een daling van 0,16 procent ten opzichte van 2020. Fefac baseert zich hierbij op data van de leden over de verwachte voerproductie in hun land.

Varkens

De varkensvoerproductie daalt naar verwachting met 1,3 procent. Dit is het gevolg van de Afrikaanse varkenspest en de impact die dat heeft gehad op verschillende lidstaten. De vraag naar varkensvlees voor exportbestemmingen daalde direct als gevolg van importrestricties. Dit had de grootste gevolgen voor Duitsland, Oostenrijk, Portugal, Finland en Hongarije, becijferde Fefac. Daarnaast zijn er Europese lidstaten die de varkensstapel verkleinen, zoals Nederland en België. In die landen is de vraag naar varkensvoeders ook gedaald.

Pluimvee

Ondanks het feit dat vogelgriep in verschillende Europese landen is vastgesteld, is de voerproductie hiervoor wel gestegen. De productietoename wordt geschat op 0,8 procent. Belangrijkste verklaring hiervoor is de vraag vanuit de horeca. Na de lockdowns is de vraag naar pluimveevlees in de zomer goed op gang gekomen. Onder andere in Portugal, Spanje, Hongarije en Roemenië leidde dit tot meer vraag naar pluimveevlees.

Nu het Verenigd Koninkrijk niet meer meetelt in de Europese cijfers, is pluimveevoer niet meer het grootste segment. Die leidende positie is voor varkensvoer.

Rundvee

voerproductie
Vanwege de goede ruwvoerpositie, daalde de vraag naar rundveevoer in Europa.

Voor rundveevoer wordt een kleine productiestijging verwacht. Deze komt uit op 0,1 procent ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste verklaring hiervoor is de stijging van de rundveevoerproductie in Italië, Polen en Roemenië. Deze landen produceerden 3 tot 5 procent meer rundveevoer. In andere landen bleef de productie stabiel of vertoont deze een kleine daling. Reden hiervoor is de goede ruwvoerpositie van boeren, waardoor de vraag naar mengvoer iets afnam.

Graanprijzen

In het algemeen werd de vraag naar mengvoer gestimuleerd door de stijgende graanprijzen. Hierdoor werd het minder interessant voor veehouders om het eigen graan te voeren. Verkoop daarvan en aankoop van mengvoer was economisch in veel gevallen aantrekkelijker.

Voor eiwitbronnen geldt dat de vraag naar gecertificeerde non-gmo grondstoffen groeit.

Verwachtingen

Voor het komende jaar stellen de Fefac-leden vast dat de markt onder druk zal blijven staan. De verwachting is dat de varkensmarkt minder afzet zal hebben. De vraag naar graan zal het prijsniveau hoog houden, zeker de komende maanden, verwacht Fefac. Daarnaast houdt de markt last van dierziekten als Afrikaanse varkenspest en vogelgriep en zal ook de coronapandemie zijn weerslag nog hebben in 2022. Ook spelen de maatschappelijke ontwikkelingen zoals klimaatverandering en toenemende druk om de broeikasgasemissies te verlagen een rol, aldus Fefac.

Leestip: RTRS voldoet aan Fefac soy sourcing guidelines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback