Ga naar hoofdinhoud

LNV pakt voedselverspilling aan

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers met innovatieve ideeën om voedselverspilling in Nederland te verminderen.

Aanbesteding

De ondernemersideeen die in aanmerking komen, kunnen betrekking hebben op de productie van voedsel tot en met het beschikbaarstellen aan de consument. Het ministerie maakt hiervoor gebruik van de zogenaamde SBIR-aanbesteding van Agentschap NL. Projectvoorstellen kunnen tot en met maandag 25 oktober 2010 worden ingediend bij Agentschap NL.

Verspilling

In Nederland wordt maar liefst 30 tot 50 procent van het voedsel dat voor menselijke consumptie geschikt is niet opgegeten, maar wordt weggegooid of gaat verloren tijdens opslag, transport, verwerking of vermarkting. Minister Verburg wil met deze SBIR ondernemers stimuleren om innovaties te ontwikkelen die voedselverspilling voorkomen of verminderen.

Competitie

Een SBIR aanbesteding is een competitie die bestaat uit drie fasen, namelijk onderzoek naar de haalbaarheid van een innovatie, onderzoek en ontwikkeling van de innovatie, en tot slot het op de markt brengen van een product, dienst of proces. Deze laatste fase betaalt de overheid niet. De ondernemer zorgt zelf voor de vermarkting van zijn product.
Het totale budget voor deze SBIR Vermindering Voedselverspilling bedraagt 3,15 miljoen euro. Voor een haalbaarheidsonderzoek is maximaal 40.000 euro beschikbaar. In totaal is voor de haalbaarheidsonderzoeken 900.000 euro beschikbaar.

Informatie

Meer informatie over waar de projectvoorstellen aan moeten voldoen en hoe deze moeten worden ingediend, is te vinden op www.agentschapnl.nl/sbir.
Om ondernemers nader te informeren over deze SBIR aanbesteding organiseert Agentschap NL in samenwerking met het ministerie van LNV een informatiebijeenkomst in Utrecht. Deze bijeenkomst vindt plaats op 7 oktober van 17.30 uur tot 20.20 uur. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via de website van Agenschap NL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback