BLGG AgroXpertus en Provimi hebben een methode ontwikkeld om de afbraak van zetmeel in mais te voorspellen. Daarmee kan het verloop van bestendig zetmeel en de snelheid van fermentatie van zetmeel in de pens van een maiskuil worden voorspeld.
Optimaal rantsoen
Deze nieuwe kengetallen geven melkveehouders en hun adviseur de gelegenheid het rantsoen gedurende het seizoen optimaal te houden en zo geen melkproductie te verliezen door pensverzuring of een tekort aan glucogene energie.
Onderzoek
Uit jarenlang gezamenlijk onderzoek tussen Provimi en BLGG AgroXpertus is gebleken dat in vrijwel alle maiskuilen in Nederland de afbraaksnelheid van zetmeel in de kuil stijgt tijdens opslag. De mate waarin de bestendigheid van zetmeel afneemt varieert per kuil. Neemt de hoeveelheid bestendig zetmeel in een kuil af, dan wordt de maiskuil steeds ‘sneller'. Dat wordt weergegeven in de FKH1 fractie binnen het PFOS voederwaarderingsprogramma van Provimi. Deze fractie geeft de afbraak van snelle koolhydraten weer. Doordat de maiskuil sneller gefermenteerd wordt in de pens neemt de kans op pensverzuring toe. Voor veehouders is het belangrijk precies te weten wat de samenstelling van hun ruwvoer is, zodat ze zoveel mogelijk rendement uit dat ruwvoer kunnen halen. Te weinig bestendig zetmeel in het rantsoen gaat ten koste van het aantal liters melk en het eiwitgehalte. Met de nieuwe kengetallen voor bestendig zetmeel en de PFOS fracties kunnen veehouders – samen met hun voorlichter — de rantsoenberekeningen beter aanscherpen.
Stabiliteit zetmeel
KuilKenner presenteert het verloop van bestendig zetmeel in een overzicht op het analyseverslag. Zo staat het percentage bestendig zetmeel in de winter, in het voorjaar en in de zomer vermeld. Ook staat de totale afname aangegeven. Voor Provimi-klanten worden ook de PFOS-fracties op het verslag weergegeven voor winter, voorjaar en zomer. Deze waardes kan de voorlichter gebruiken bij het doorrekenen van het rantsoen.
KuilKenner
Naast het nieuwe kengetal voor bestendig zetmeel heeft BLGG AgroXpertus ook de analyses van chloor en de bepaling van pH toegevoegd aan het voederwaarde-onderzoek van snijmaiskuilen. Tevens zijn kleurattenderingen voor droge stof, VC-OS en bestendig zetmeel geïntroduceerd. Al deze vernieuwingen worden onder de nieuwe naam KuilKenner snijmais geïntroduceerd.