Ga naar hoofdinhoud

Marktaandeel Voergroep Zuid groeit in alle sectoren

Foto: Voergroep Zuid

Voergroep Zuid heeft vorig jaar in alle sectoren waarin het actief is, zijn marktaandeel zien groeien. De afzet van mengvoer in de pluimveehouderij groeide met 17%. In de rundvee- en geitenhouderij groeide de mengvoerafzet met respectievelijk 11% en 19%.

In de varkenshouderij is de voerafzet die begin 2021 verloren ging door de saneringsregeling varkenshouderij voor het overgrote deel weer ingevuld met nieuwe klanten. Het aantal leden van de voercoöperatie nam met 50 veehouders toe. “Een mooie prestatie in een uitdagende markt, met daarbij een beter financieel resultaat”, aldus algemeen directeur Ronald van de Ven.

Pluimvee

Met 17% groei van de voerafzet is Voergroep Zuid in de Zuid-Nederlandse en Noord-Belgische pluimveemarkt naar eigen zeggen een toonaangevende partij. “Vanuit het merk Bruekers is er een sterke focus op legpluimvee en opfok”, vertelt Van de Ven. “Dat werpt zijn vruchten af.”

Ook in het segment vleeskuikenouderdieren groeit het marktaandeel van Voergroep Zuid. “Onze aanpak met een zeer constante, hoge voerkwaliteit staat garant voor prima dierprestaties. Steeds meer pluimveehouders ervaren dat kwalitatief beter voer zorgt voor een lager voerverbruik en onderaan de streep het beste saldo oplevert.”

Rundvee en geiten

In de rundvee- en geitenhouderij groeide de afzet van mengvoer met respectievelijk 11% en 19%. “Met deze volumegroei kunnen we in onze herkauwerslocatie in Oirschot ook de komende jaren concurrerend produceren”, aldus Van de Ven, die in de markt steeds meer waardering ziet voor de middelgrote voercoöperaties die dicht bij hun klanten staan.

“In plaats van geld verdienen voor externe aandeelhouders houden wij graag de focus op het rendement van onze leden. Dat spreekt boeren aan. Het is verstandig als boeren via regionale coöperaties grip houden op hun belangrijkste kostenpost mengvoer.”

Varkens

Begin 2021 ging er voor Voergroep Zuid door de saneringsregeling varkenshouderij aardig wat voeromzet verloren door stoppende boeren. Ruim twee derde daarvan is inmiddels weer opgevuld met nieuwe klanten.

Volgens Van de Ven geeft het resultaat van het huidige voerpakket vertrouwen voor de toekomst, maar tegelijkertijd maakt hij zich ook zorgen over de aanhoudend lage varkensprijzen in combinatie met de hoge grondstofprijzen. “Dit geeft een enorme druk bij onze klanten in de varkenshouderij.” Om varkenshouders die in liquiditeitsproblemen komen iets lucht te geven heeft coöperatie Voergroep Zuid begin dit jaar besloten om de betalingstermijn voor haar leden tijdelijk iets op te rekken.

Lees ook: Voergroep Zuid versterkt positie in financiële dienstverlening

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback