Melkveehouders kunnen met een uitgekiend rantsoen tot 4 cent per kilo melk besparen op de voerkosten en toch goed blijven melken.
Dit zeggen de dierenartsen Kees Peeters en Gerrit Hegen uit achtereenvolgens Bornerbroek en Sleen. Ze spraken op een dierenartsenconferentie over voeding en gezondheid van met name nieuwmelkte koeien. De gemiddelde voerkosten per kilo melk bedragen nu 16 cent, aldus Peeters. Dat kan volgens hem naar 12 cent. Voor een bedrijf met tachtig of negentig koeien kan dat neerkomen op een besparing van vele duizenden euro's.
Hegen tekent daarbij aan dat het van groot belang is de veestapel vrij te houden van infectieziekten als IBR, BVD en blauwtong. Deze aandoeningen kunnen de melkproductie sterk negatief beïnvloeden. Hegen betoogt dat op een bedrijf van negentig koeien een melkproductie van rond 9.000 kilo per koe optimaal is. Het saldo per koe is dan het hoogst. Reden is dat de koe dit qua gezondheid goed aan kan, zonder de problemen te krijgen die bij nog hogere producties voorkomen. Het is voor milieu en portemonnee ook beter zo'n bedrijf te hebben dan een bedrijf met 120 koeien en een productie van 7.500 kilo melk per koe. Daar zijn meer land en voer voor nodig en de milieubelasting is hoger. Ook moet bij zo'n groter bedrijf meer jongvee worden aangehouden ter vervanging van dieren die uitvallen.
Om de melkproductie goed op peil te houden, is het volgens Hegen wel van belang te letten op voortekenen van problemen, zoals signalen die duiden op klauwproblemen of het aantal dieren dat te kampen krijgt met het celgetal of waarbij een verhoging is waar te nemen. Door een goed management van voeding, bemesting en diergezondheid kan naar zijn mening veel worden bespaard en kunnen hogere melkproducties en betere gehalten aan vet en eiwit worden bereikt. Een plus van 0,1 procent meer eiwit levert per koe per jaar al gauw 60 euro op, zonder extra kosten. Voor een bedrijf met negentig koeien betekent dit 5.400 euro.