Ga naar hoofdinhoud

‘Meer verdienen door samenwerking’

Het is volgens Kenk van Kuijk, sectorhoofd varkenshouderij van diervoederleverancier De Heus in Ede, mogelijk om door gerichte samenwerking 5 tot 10 euro per afgeleverd varken extra te verdienen.

Hij gaat daarbij uit van samenwerkingen tussen vermeerderaars en vleesvarkenshouders, waarbij de vermeerderaar 500 tot 700 biggen per week aflevert en de vleesvarkenshouders bedrijfs all-in all-out toepassen. In het plan wordt voortdurend met volle wagens gereden en daardoor liggen de transportkosten een stuk lager.

Van Kuijk ziet in de praktijk ruimte voor combinaties van 1 zeugenbedrijf met 8 tot 12 vleesvarkensbedrijven. Naast het voordeel op het gebied van transport verwacht de varkensspecialist ook verbetering van de technische resultaten. De voerkosten dalen omdat de voeding beter kan aansluiten bij de leeftijd van de varkens. Er kan ook gezondheidsinformatie worden uitgewisseld tussen fokker en mester en ook tussen de verschillende vleesvarkensbedrijven, wat tot een verdere optimalisering in de bedrijfsvoering kan leiden.

In een berekening waarbij is uitgegaan van een zeugenbedrijf met 1.000 zeugen en 10 vleesvarkensbedrijven, ziet Van Kuijk mogelijkheden voor een besparing van 175.000 euro op jaarbasis. Hij denkt dat er in het concept 3 regisseurs nodig zijn. Een handelaar moet de logistiek en de vermarkting goed regelen. Daarnaast moet iemand de zaken rond de diergezondheid op de verschillende bedrijven overzien. De derde persoon moet zich buigen over het technische management. Dat kan de vertegenwoordiger van de voerleverancier zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback