Ga naar hoofdinhoud

Melkveehouderij kan duurzamer

Dierenwelzijn, diergezondheid, milieu en economie zijn in de melkveehouderij goed te combineren. Dat is de conclusie van het project ‘Kracht van Koeien' van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR. Het rapport is op dinsdag 17 maart aangeboden aan minister Gerda Verburg van LNV.

Minister Verburg heeft vorig jaar in de nota ‘Duurzame Veehouderij' aangegeven dat de veehouderij in 2023 in Nederland ‘in alle opzichten duurzaam' zal zijn. Dat betekent een economisch renderende veehouderij waarin dierenwelzijn en diergezondheid uitstekend zijn en milieu en natuur geen schade wordt berokkend. De minister geeft aan dat daarvoor een duurzaamheidssprong nodig is en dat systeeminnovaties daarbij cruciaal zijn. Het ministerie van LNV ondersteunt bijvoorbeeld onderzoek, geeft financiële steun voor investeringen en biedt fiscale stimuleringsmaatregelen.

‘Kracht van Koeien' biedt vier ontwerpen die melkveehouders en het bedrijfsleven kunnen gebruiken als springplank naar een meer duurzame veehouderij. De ontwerpen laten zien dat een beter welzijn en gezondheid van de koe mogelijk is: 95 procent van de maximaal haalbare welzijnsscore en twee keer zo lange levensduur (negen jaar). De ontwerpen zijn economisch concurrerend, zowel voor de grote melkproducent als voor de boer die nicheproducten maakt. De ammoniak-emissie kan met 75 procent worden teruggedrongen. Er wordt een substantiële reductie van broeikasgassen gerealiseerd (50-75 procent). Er hoeft minder kunstmest fosfaat (tot 90 procent minder) gebruikt te worden. Verder is de ecologische voetafdruk van (kracht-)voederproductie een stuk lager, omdat restproducten uit de buurt worden benut. De onderzoekers verwachten een goede bedrijfscontinuïteit, arbeidsflexibiliteit en meer arbeidsvreugde voor de boer. Daarnaast zijn er ontwerpen die goed passen rond Natura 2000 gebieden of in randstedelijk gebied.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback