Ga naar hoofdinhoud

Milieukeur brouwgerst voor Gulpener bier

Om een bier te brouwen dat onder Milieukeur verkocht mag worden, moet het graan aan de criteria van het keurmerk voldoen. Bij Gulpener bier is dit het geval. Voordeel voor de telers is de afzetzekerheid, waardoor ze niet aan de grote spelers in de markt zijn overgeleverd.

Voordeel

Het graan bij Gulpener bier wordt geleverd door de coöperatieve vereniging Triligran. Zo'n 40 telers produceren exclusief voor de brouwer het gecertificeerde brouwgerst, en dat al ruim 10 jaar lang. Het grote voordeel voor de telers is de afzetzekerheid, waardoor ze niet aan de grote spelers in de markt overgeleverd zijn. Nadeel is dat de kosten voor het certificeren zijn hoger dan de opbrengsten.

Triligran

Triligran is ruim 15 jaar geleden opgericht door boeren die naast rogge, spelt en tarwe, voornamelijk brouwgerst telen. Ongeveer 45 telers zijn voor de brouwer aan de slag gegaan. De telers hebben hun hele bedrijf aangepast aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen voor de biermarkt. De telers van Triligran produceren dit jaar ongeveer 1800 ton graan voor Gulpener. Dit volume varieert jaarlijks, afhankelijk van de afzet die de brouwer verwacht te realiseren. Het aandeel per teler hangt af van het aandeel dat in het verleden is opgebouwd.

Criteria

Om te voldoen aan de criteria van Milieukeur wordt de teelt gecontroleerd door certificatie-instelling SGS. Aan het begin van het teeltseizoen in maart is een audit en vervolgens een eindcontrole in juni. SGS onderzoekt onder andere of er niet bespoten en bemest is en of wordt voldaan aan de klimaatmodule. Wanneer de controle in juni achter de rug is, krijgt de teler te horen of hij mag leveren. Gulpener laat de teelt ook op kwaliteit controleren in Duitsland. Daar worden monsters genomen en kijkt men naar het eiwit- en het vochtgehalte. Hier is een staffel aan gekoppeld. De gerst wordt op twee plaatsen opgeslagen. Vervolgens slaat de mouter de oogst op, die op afroep aan Gulpener levert.

Samenwerking

De samenwerking met Gulpener heeft voor de teler het voordeel dat hij een gegarandeerde afzet heeft. De kosten die verbonden zijn aan het certificeren zijn echter hoger dan de opbrengsten. Gulpener betaalt één cent extra per kilo gerst, terwijl de kosten jaarlijks op 800 euro per teler liggen. Om dat rendabel te maken zou meer dan 80 ton gerst geteeld moeten worden. Het gros van de telers heeft te weinig grond voorzo'n productie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback