Ga naar hoofdinhoud

Minder agrarische bulkgoederen via Rotterdam

In 2009 is 22 procent minder agrarische bulkgoederen overgeslagen in Rotterdam dan in het voorgaande jaar. Wel signaleert het havenbedrijf de laatste maanden weer herstel.

De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is in 2009 gedaald tot 385 miljoen ton. Dit is 8,5 % minder dan in 2008. De aanvoer kromp 13 % tot 272 miljoen ton, de afvoer nam met 5 % toe tot 113 miljoen ton. Het massagoed gaf 29% toe op het voorgaande jaar, het stukgoed viel 9% terug. Agribulk (-22%), ertsen en schroot (-47%), kolen (-12%), overig droog massagoed (-13%), ruwe aardolie(-6%), overig nat massagoed (-16%), roll on/roll off (-11%), overig stukgoed (-16%) en containers (-6%) werden minder aan- en afgevoerd. Alleen de overslag van minerale olieproducten ontwikkelde zich positief (+23%), met zelfs de grootste absolute toename, 13 miljoen ton, ooit.

De overslag van agribulk (granen, oliezaden, derivaten) is sterk teruggelopen: – 22% tot ruim 8 mln. ton. Europa kende een goed oogstjaar 2008-2009. Hierdoor is er minder import van overzee nodig. In Rotterdam ligt het accent op import. Hiernaast werd de import negatief beïnvloed door een verbod op genetisch gemanipuleerde maïs en verminderde melkproductie. Door de lage melkprijzen gebruikten boeren meer gras en hooi en minder, geïmporteerde, oliezaden.

Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam: "Gezien de omstandigheden mogen we niet ontevreden zijn. Na het dieptepunt in het tweede kwartaal trekt de overslag elke maand een stukje aan en vrijwel alle investeringsprojecten lopen door. Rotterdam doet het bovendien beter dan de grote concurrenten." Smits hoopt volgend jaar weer door de grens van 400 miljoen ton kunnen breken. "Dat betekent  een groei van de overslag met ruim drie procent."

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback