Ga naar hoofdinhoud

Ministerie EZ wil extra ruimte innovatie 2011

Het ministerie van EZ richt zich in 2011 op het versterken van de Nederlandse concurrentiekracht door het creëren van meer ruimte voor ondernemerschap en innovatie, een sterkere positionering van Nederland op groeimarkten en een toekomstbestendige energievoorziening.

Begroting 2011 

Dat schrijft het ministerie bij de toelichting op de begroting voor 2011.
EZ werkt in 2011 onder meer aan:
-Voldoende toegang tot kredieten voor grote en kleine bedrijven; Vanwege het belang van een gezonde vermogensverschaffing aan bedrijven worden de crisismaatregelen in de BMKB, GO en Groeifaciliteit met een jaar verlengd tot eind 2011. De garantieregelingen zorgen ervoor dat bedrijven die in de kern gezond zijn voldoende toegang hebben en houden tot de kapitaalmarkt.
-Meer snelgroeiende bedrijven; Nederland kent weinig snelle groeiers en MKB bedrijven die uitgroeien tot grote internationale spelers. Juist deze bedrijven versterken de Nederlandse concurrentiekracht en zorgen voor vernieuwing en dynamiek. In 2011 moeten in totaal meer dan 100 bedrijven deelnemen aan het programma Groeiversneller. Bedrijven met een jaaromzet van enkele miljoenen worden in vijf jaar tijd geholpen door te groeien naar een omzet van 20 miljoen euro of meer.
-Meer innovatieve bedrijven; Om bedrijven te stimuleren te innoveren wordt het budget van de fiscale faciliteit WBSO opgehoogd met 170 miljoen euro, bovenop de verruiming van 63 miljoen die reeds was voorzien. Dit stimuleert grote en kleine bedrijven om mensen in te blijven zetten voor R&D, ook tijdens de nasleep van de crisis.
-Betere toegang MKB bij aanbesteden en minder kosten belastingbetaler; Om MKB-bedrijven een eerlijker kans te geven bij overheidsaanbestedingen is een voorstel ingediend voor een nieuwe aanbestedingswet. Naast eerlijke kansen voor MKB-bedrijven, zorgt de nieuwe wet voor kostenbesparing voor de overheid en daarmee de belastingbetaler.
-Meer innovatieve bedrijven aantrekken; Het aantrekken van kennisintensieve bedrijven geeft een impuls aan de concurrentiekracht.

Buitenlandse bedrijven

EZ spant zicht de komende jaren in om ten minste 15 toonaangevende kennisintensieve buitenlandse bedrijven aan te trekken in sectoren waar Nederland traditioneel sterk in is.

Toekomstbestendige nergievoorziening

In 2011 kunnen via de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) 500.000 tot 550.000 huishoudens van duurzame energie worden voorzien. Daarnaast zorgt EZ er voor dat particulieren en tuinders die duurzame energie produceren voorrang krijgen op het elektriciteitsnet. Ook worden vergunningsprocedures versimpeld om aanleg van energie-infrastructuur en grote duurzame projecten te vergemakkelijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback