Ga naar hoofdinhoud

Mogelijk La Niña op komst

De kans is aanwezig dat het weer in de komende herfst, winter en lente wordt gekenmerkt door La Niña. Dat is althans de verwachting van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). La Niña heeft invloed op de weersomstandigheden in grote delen van de wereld, onder meer op agrariërs in de Verenigde Staten, Australië en Azië.

Tegenhanger van El Niño

La Niña betekent ‘het meisje’, en is de klimatologische tegenhanger van El Niño. El Niño of ‘het kind’, verwijst naar het kerstfeest. Als het fenomeen zich voordoet, gebeurt dat namelijk rond de kerstperiode en in januari. Waar El Niño het water in de Grote Oceaan sterk laat opwarmen, koelt dit water tijdens La Niña juist af. Aan de Zuid-Amerikaanse westkust ontstaat dan een koude stroming en het warme oppervlaktewater verplaatst zich naar Australië en Indonesië.

El Niño en La Niña staan in verband met de El Niño Southern Oscillation (ENSO). Dit is een onregelmatig terugkerende variatie in wind- en zeeoppervlaktetemperaturen in en boven de Grote Oceaan. Terwijl El Niño het gevolg is van hoge luchtdruk ter plaatse, wordt La Niña veroorzaakt door lage luchtdruk.

Droogte en overstromingen

Verschijnselen als La Niña en El Niño hebben regionaal een groot effect op het weer, en dus ook op de agrarische sector. Maar deze twee klimatologische fenomenen zijn niet het enige waar landbouwers mee te maken krijgen. Zo verklaart men de droogte waar de graansector in Australië in 2017, 2018 en 2019 mee te kampen had door de Indische-oceaandipool. Dit is een moeilijk te voorspellen schommeling in de oppervlaktetemperaturen van de westelijke en oostelijke Indische Oceaan.

Als La Niña de komende maanden doorzet, is dat positief voor de regenval in Australië. Het Australische meteorologisch instituut onderschrijft dat het oosten van het land in de komende periode natter weer kan verwachten. Dat is goed nieuws voor Queensland en New South Wales. Met name New South Wales heeft vaak te maken met droogte. De deelstaat werd tijdens het Australische lente- en zomerseizoen van 2019-2020 ongekend getroffen door natuurbranden. La Niña kan ervoor zorgen dat de droogte deze keer meevalt.

La Niña in Nederland

In onze contreien wordt juist het tegenovergestelde verwacht. Door La Niña neemt de kans op een nat voorjaar in 2021 af van 33 procent naar 20 procent. Grote kans dat je dus minder vaak naar weerapps op je telefoon met sim only hoeft te kijken om te zien of er regen wordt verwacht. Het effect op het Nederlandse klimaat is voor de rest echter beperkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback