In de afgelopen weken heeft het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO) in nauw overleg met de verschillende deelsectoren (producenten van plantaardige oliën en vetten, dierlijke vetten, oleochemische bedrijven en vetmengers) een 'Code of Practice' opgezet ten aanzien van dioxine.
Veiligheid
Alhoewel de herkomst van de verontreiniging van het Duitse diervoeder nog steeds niet bekend is, heeft MVO het initiatief genomen tot verscherping van de maatregelen die de veiligheid van oliën en vetten moet garanderen bij toepassing in diervoeder. Een en ander is bedoeld om het consumentenvertrouwen alsmede de transparantie van de MVO 'supply chain' te verhogen.
Monitoringplan
Dit initiatief komt voort uit de dwingende oproep van de Europese Commissie (EC) richting de gehele oliën-/vettendiervoederketen om – naar aanleiding van de dioxinekwestie in Duitsland – een monitoringplan op te stellen. De EC zette dit kracht bij door te stellen dat, indien de Europese oliën- en vettenindustrie niet vóór 1 februari 2011 met een uitgewerkt voorstel komt, ze zal overgaan tot een verplichte dioxinemonitoring per partij die geleverd wordt aan de diervoederindustrie.
Maatregelen
De MVO 'Code of Practice' versterkt de diervoederveiligheid van oliën en vetten door het introduceren van de volgende maatregelen in de MVO-sector:
• Een monitoringplan op dioxine met een verhoogde monitoringfrequentie voor niet-risicoproducten en 100% monitoring voor risicoproducten.
• Structurele etikettering van producten uit de oliën- en vettensector in alle stadia van de 'supply chain' teneinde absolute duidelijkheid te creëren voor welke doeleinden het betreffende product mag worden gebruikt en voor welke doeleinden niet.
• De afspraak om bepaalde producten volledig uit te bannen in de levensmiddelen- en diervoederindustrie.
• Ontwikkeling van specifieke richtsnoeren voor vetmengers om een strikte scheiding tussen diervoeder en technische stromen te bewerkstelligen alsmede het in kaart brengen en verbeteren van de huidige praktijken van binnenlands transport van diervoeders.
• Daarnaast doet MVO de aanbeveling richting de autoriteiten om een verplichte erkenning voor vetmengers wettelijk vast te leggen om de controle op deze groep bedrijven te vergroten.
Voorstel
De MVO 'Code of Practice' is het uitgangspunt van de huidige discussies op Europees niveau. De diverse betrokken Europese brancheorganisaties buigen zich momenteel over het MVO-plan met de insteek om uiterlijk op 31 januari a.s. te komen tot een voorstel dat door alle partijen wordt gedragen.
bron: Productschap MVO