Ga naar hoofdinhoud

Najaarskuilen 2022 hebben goede kwaliteit

De kwaliteit van de najaarskuilen van 2022 is goed. De gemiddelde voederwaarde ligt rond het langjarig gemiddelde. Dat blijkt uit de cijfers van Eurofins Agro.

Dankzij het relatieve zachte en zonnige weer in oktober en november waren in 2022 de omstandigheden relatief goed voor het maken van een goede najaarskuil. Gemiddeld genomen liggen de gehaltes rond het langjarig gemiddelde. Wel zijn er grote verschillen in de tijd, vandaar dat ook de gemiddelden van de maanden augustus t/m november in de tabel zijn vermeld.

Drogen gewas

Een van de uitdagingen in het najaar is het voldoende drogen van het gewas voor inkuilen. Het gemiddelde drogestofgehalte daalde in het najaar van 2022 van 493 g/kg in augustus tot 254 g/kg voor de kuilen die in november gemaakt zijn. De gemiddelde VEM-waardes liggen wat boven het langjarig gemiddelde, waarbij de kuilen van oktober en november gemiddeld meer dan 900 VEM bevatten.

Het ruweiwitgehalte stijgt van gemiddeld 155 g/kg in augustus, naar gemiddeld 195 in november. Het eiwit van de latere kuilen is overigens wel veel onbestendiger, mede door het lagere droge stofgehalte van deze kuilen. Dit blijkt ook uit de toenemende OEB (van 41 in augustus naar 98 in november) en een toenemende NH3-fractie. Het suikergehalte daalt van 93 in augustus naar 33 in november, doordat in nattere kuilen meer suikers worden omgezet naar zuren. Nattere kuilen bevatten doorgaans ook wat meer ruw as, wat de stijging van 104 in augustus naar 155 in november verklaart. Ook het gemiddelde boterzuurgehalte neemt wat toe naarmate de kuil later is gemaakt.

Lees ook: Gemiddelde kwaliteit snijmaiskuilen 2022 valt licht tegen (26/10/2022)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback