Ga naar hoofdinhoud

Natuur en Milieu introduceert CO2markt

Natuur en Milieu introduceert de CO2markt. Op deze markt kunnen particulieren en bedrijven CO2-uitstootrechten van de Europese industrie wegkopen en deze rechten laten vernietigen.

Emissiehandelsysteem

Elk verkocht recht voorkomt dat er een ton CO2 de lucht in gaat en pakt de uitstoot bij de bron aan. De klimaatcompensatie vindt plaats binnen het Europese Emissiehandelsysteem. Dit Europese systeem voor het terugdringen van de CO2-uitstoot van de Europese industrie en energiebedrijven bestaat al sinds 2005, is betrouwbaar en wordt voor de overheid gecontroleerd door onafhankelijke instanties. De startprijs voor compensatie ligt op € 11,50 per ton.

Wetten

De Europese Unie heeft wetten om de CO2-uitstoot van de Europese industrie te verminderen. Industriële bedrijven mogen alleen CO2 uitstoten als ze daar 'emissierechten' voor hebben. Deze rechten worden uitgegeven door de overheid. Eén emissierecht geeft recht op de uitstoot van één ton CO2. Ieder jaar brengt de overheid minder emissierechten op de markt, zodat de industrie zuiniger moet produceren en ieder jaar minder CO2 uitstoot. De emissierechten zijn verhandelbaar, zodat bedrijven kunnen kiezen: óf zelf minder CO2 uitstoten óf emissierechten erbij kopen. Op deze manier ontstaat er een markt voor emissierechten, waarin iedereen kan handelen.

Vrijwillig

De CO2 markt van Natuur en Milieu speelt hier op in door bedrijven en consumenten de mogelijkheid te bieden om vrijwillig deze emissierechten van de markt weg te kopen en te laten vernietigen, nog voordat de industrie ze kan gebruiken. Hierdoor zijn er minder emissierechten op de markt en kunnen de Europese industrie en energiebedrijven dus nog minder CO2 uitstoten. Met de aankoop en het laten vernietigen van rechten, stimuleert de koper groene investeringen bij de industrie. De aankoop en vernietiging van emissierechten op de CO2markt wordt gecontroleerd door de Nederlandse Emissieautoriteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback