Ga naar hoofdinhoud

Nederland internationaal aanjager duurzame vetten

MVO gaat duurzame ontwikkeling krachtig stimuleren. De Nederlandse oliën- en vettenindustrie wil binnen Europa een aanjager zijn in het gebruik van verantwoord geteelde oliën en vetten. Daarnaast staan onder meer verbetering van energie-efficiency en verlaging van de CO2-uitstoot hoog op de agenda.

Basis veevoeders

De Nederlandse margarine-, oliën- en vettensector (MVO) heeft een unieke positie om verduurzaming internationaal aan te jagen. Nederland is een van de grootste importeurs en verwerkers van oliezaden, tropische oliën en vetten in Europa. De sector levert oliën en vetten die onder andere een belangrijke basis zijn voor veevoeders.

Duurzaamheidsverslag

Volgens Rhandy Macnack, directeur Cargill en vicevoorzitter van het Productschap MVO is duurzame ontwikkeling al jaren een belangrijke prioriteit in de oliën- en vettensector. "Productschap MVO is voor ons een onmisbaar platform. Het productschap zorgt dat alle schakels in de keten samenwerken aan duurzaamheid; van teelt, handel en verwerking tot aan de eindgebruiker. Een duurzame sector is noodzakelijk voor een gezonde aarde en dus een gezonde toekomst van onze bedrijven."

Noodzaak verantwoorde teelt

Het duurzaamheidsverslag Op weg naar een duurzame MVO-sector dat over de sector is gepubliceerd beschrijft de noodzaak om mondiaal over te schakelen op verantwoorde teelt. De vraag naar oliën en vetten stijgt de komende decennia fors door de groei van de wereldbevolking en de stijgende koopkracht in opkomende economieën. Daarom moet de mondiale voedselproductie met circa 70 procent omhoog. Ook worden gebruikte frituurvetten, dierlijk vet en plantaardige oliën steeds vaker gebruikt als hernieuwbare grondstof voor de biobased economie.

Voedselzekerheid

De MVO-sector speelt een cruciale rol bij het verzorgen van voedselzekerheid. De noodzakelijke uitbreiding van de teelt in met name Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië mag echter niet ten koste gaan van waardevolle biodiversiteit, zoals het regenwoud in Brazilië en Indonesië. Ook moeten de rechten van de lokale bevolking, werknemers en kleine boeren worden gerespecteerd.

Ambities

De komende jaren richt de sector zich onder andere op de volgende ambities:
• 100 procent duurzame palmolie en soja voor de Nederlandse markt in 2015
• Verbetering van energie-efficiency in de productie van 30 procent, ten opzichte van 2005
• Stimuleren van het inzamelen van gebruikt frituurvet bij consumenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback