Ga naar hoofdinhoud

Nederland profiteert van ketenregie in agro en food

Bij de handel in agrarische grondstoffen en voeding wordt dienstverlening steeds belangrijker. Dit heeft Nederland een sterke positie opgeleverd in bijvoorbeeld de handel in snijbloemen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Nederland regieland' gepubliceer door het LEI, onderdeel van Wageningen UR.

Agroketen

In de agroketen wordt steeds minder geld verdiend met de productie en het transport van goederen en steeds meer met de organisatie van logistieke stromen. Ook kwaliteitsbewaking valt hieronder net alsinformatievoorziening en het beheer en de garantie van betalingen. Nederland heeft een sterke positie in de handel in agri & food, zo blijkt uit het rapport. Niet alleen vanwege de ligging van Rotterdam en Schiphol, maar ook vanwege de kennis van handelaren en het netwerk aan dienstverlenende bedrijven in bijvoorbeeld ICT, financiële dienstverlening en juridische aangelegenheden.

Regiefunctie

Ketens worden gerationaliseerd door activiteiten uit te besteden. Omdat er steeds meer spelers bij de keten betrokken zijn, neemt het belang van ketenregie toe. Een bedrijf dat ketens het best weet te organiseren, dat wil zegggen. een bedrijf dat de transactiekosten laag houdt, neemt de ketenregie op zich. Omdat de transactiekosten in Nederland laag zijn, concentreert de regiefunctie zich in Nederland.

Kwaliteit

Het onderzoek laat verder zien dat Nederland fungeert als draaischijf tussen de wereld en Europa. Nederland voert steeds meer agrarische grondstoffen en voedingsmiddelen van buiten Europa in om deze door te voeren naar andere Europese landen. Dit betekent dat het van belang is om de kwaliteit van de import te bewaken, omdat deze export mogelijk maakt. Dit geldt in het bijzonder voor import vanuit ontwikkelingslanden.

Cases

Het onderzoek beschrijft de theorie van transactiekosten en past deze toe op twee cases: de toetreding van de nieuwe lidstaten en de snijbloemenketen. Nederland handelt volop met de nieuwe lidstaten van de EU en is de grootste investeerder in de deze staten als het om agri & food gaat. Nederland breidt handel en investeringen uit in deelsectoren waarin Nederland reeds excelleert als producent of handelaar: varkens en varkensvlees, oliehoudende zaden, cacao, fruit, sierteelt en koffie en thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback