Ga naar hoofdinhoud

Nederland zet in op internationale handelsregels

Nederland wil op internationaal niveau de beperkingen in grondstoffenhandel bestrijden. De nadruk ligt op handhaving van internationale handelsregels binnen de WTO.

Concurrentiekracht

Dat heeft staatssecretaris Bleker (Buitenlandse Handel) in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Ook wil het kabinet dat grondstoffen in de lopende en toekomstige onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden worden opgenomen. Volgens Bleker wil het kabinet de grondstofzekerheid vergroten op een wijze die de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven versterkt en ook toekomstige generaties van de levering van schaarse grondstoffen verzekert.

Europese steun

Naast handhaving van de internationale handelsregels, wil het kabinet een dialoog met importeurs en exporteurs van grondstoffen. Nederland onderschrijft ook de EU-doelstellingen om de Europese consumptie van grondstoffen terug te dringen, de beschikbaarheid van grondstoffen die binnen de EU gevonden worden te vergroten en het aanbod van grondstoffen uit derde landen veilig stellen.

Vervanging en hergebruik

Op nationaal niveau wordt de grondstoffenzekerheid op twee manieren aangepakt. Ten eerste richt Nederland zich op innovatie van vervangingsproducten van zeldzame grondstoffen (substitutie). Daarnaast zet Nederland in op het hergebruik (recycling).

Onderzoek

Het CBS heeft eerder in samenwerking met TNO een verkennende studie verricht naar de impact van 44 ‘kritische grondstoffen' op de Nederlandse economie. De keuze voor deze grondstoffen is gebaseerd op het rapport "Critical raw materials for the EU" uit juli 2010. Daarin heeft de Europese Commissie grondstoffen geselecteerd waarvan de beschikbaarheid kritiek zou kunnen worden.

Eerder beperkingen

De EU is al eerder, samen met de VS en Mexico, in mei 2009 consultaties met China gestart binnen de WTO. Dit geschil ontstond door vermeende onrechtmatige Chinese exportbeperkingen op negen grondstoffen. De uitspraak wordt begin 2011 verwacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback