Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse eiproducten voldoen aan dioxinenorm

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) maakt bekend dat de partij eiproducten die in Nederland vorige week uit voorzorg werd geblokkeerd, voldoet aan de norm voor dioxines.

Partij vrijgegeven

Nader onderzoek, waarbij de partij werd bemonsterd en geanalyseerd, wijst dit uit. Het aanwezige dioxinegehalte ligt ver onder de wettelijk toegestane norm. Daarom is de partij nu vrijgegeven voor verdere verwerking.

Geblokkeerde partij

Een Nederlands bedrijf heeft 50.000 eieren afkomstig van Duitse verdachte bedrijven verwerkt tot eiproducten. Het overgrote deel van deze producten ligt nog in opslag. Van deze partij zijn monsters genomen. De analyseresultaten wijzen uit dat het aanwezige dioxinegehalte ver onder de wettelijk toegestane norm ligt (0,23 pg TEQ/g vet ten opzichte van de wettelijke norm van 3,0 pg TEQ/g vet). Op basis van dit resultaat is duidelijk dat alle door het bedrijf geproduceerde eiproducten voldoen aan de norm en dat alle geblokkeerde partijen in Nederland kunnen worden vrijgegeven. Ook blijkt hieruit dat alle eindproducten waarbij dit eiproduct is gebruikt en die mogelijk al zijn geconsumeerd, geen gevaar hebben opgeleverd voor de volksgezondheid.

Overige eieren

De overige 86.000 uit Duitsland afkomstige eieren zijn verwerkt door een ander Nederlands bedrijf. Het bedrijf heeft de eiproducten in zijn totaliteit doorgeleverd aan het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent dat Engeland zelf onderzoek moet laten uitvoeren naar de aanwezigheid van dioxine in de eiproducten. Dit is via een RASFF-bericht (Europees waarschuwingssysteem) gemeld aan de Europese Commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback