Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse export vergt blijvende aandacht

De Nederlandse economie groeit naar verwachting in 2011 met 1,5 procent. Ten opzichte van dit jaar betekent dat een lichte groeivertraging. Dit komt vooral omdat de wereldhandel wat minder hard groeit.

Minder steun

Dit blijkt uit een raming van de Nederlandse economie van het Centraal Planbureau (CPB). De minder snelle groei van de wereldhandel is te wijten aan het feit dat overheden wereldwijd hun steun aan de economie vanaf volgend jaar verminderen.

Daling werkloosheid

De gematigde groei gaat gepaard met een daling van de werkloosheid. De werkloosheid zal volgende jaar naar verwachting op gemiddeld 5 procent uitkomen. Dat is een half procentpunt lager dan dit jaar. De inflatie ligt volgend jaar naar verwachting met 1,5 procent iets hoger dan dit jaar.

Concurrentiekracht

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie constateert dat het Nederlandse bedrijfsleven de economische crisis redelijk goed heeft doorstaan. "Het producentenvertrouwen zit in de lift, de bedrijfsresultaten nemen weer toe. Landen die hun concurrentiekracht op orde hebben, hebben de crisis redelijk goed doorstaan. De les die we hieruit moeten trekken is dat we in Europa, naast oog voor problemen met de overheidsfinanciën, meer aandacht moeten hebben voor de economische kracht van landen."

Groei export

Verhagen merkt op dat export ook in Nederland blijvende aandacht vergt. Recente CBS-cijfers laten zien dat de export nu nog steeds groeit, maar het CPB benadrukt dat groei van de export niet vanzelfsprekend is. Verhagen: "Dit kabinet geeft ondernemers de ruimte om te investeren in economische groei, zodat Nederlandse bedrijven tot de wereldtop blijven horen. We verbeteren het vestigingsklimaat zodat de Nederlandse economie nog meer kan profiteren van economische groei in Azië en elders."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback