Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse techniek verhoogt landbouwopbrengst China

In Beijing is op 24 februari een belangrijk Chinees-Nederlands landbouwproject afgesloten. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Nederlandse Ambassade en het Chinese ministerie van Landbouw. Het project 'China Minimum Herbicide Dosering' heeft laten zien dat het mogelijk is 50 tot 70% minder onkruidbestrijdingsmiddelen te gebruiken in de teelt van mais, tarwe en sojabonen. Naast winst voor het milieu, zorgde het ook voor een toename van de maïsopbrengst met bijna 7%. Als de MLHD-methode voor dit gewas in heel China wordt ingevoerd betekent dit 1 miljard euro aan extra inkomsten.

De Minimum Lethale Herbicide Dosering (MLHD) is door PRI in Wageningen ontwikkeld. Boeren kunnen een minimum dosis toepassen afhankelijk van de grootte en gevoeligheid van het onkruid. Bij zulke lage doseringen is op het oog niet te zien of het onkruid afdoende is bestreden. Daarom wordt gebruik gemaakt van een planten fotosynthese meter (PPM) om het bestrijdingsresultaat te meten. Gezonde planten hebben een fotosynthese rendement van bijna 80%. Als dit gedaald is tot 20% is de bestrijding volledig geslaagd.

Tijdens het in Beijing gehouden symposium kwamen onderzoek, ontwikkeling en de resultaten van de methode uitgebreid aan de orde. Een commissie van externe deskundigen oordeelde positief over de methode. Andries Rosema, projectleider en directeur van het in Delft gevestigde EARS, introduceerde de fotosynthese meetmethode en demonstreerde de nieuwe PPM-1000 mini fotosynthesemeter. Naar verwachting zal deze meter de verdere verbreiding van de MLHD methode in China en elders in de wereld bevorderen.

Het project heeft ruim 4 jaar geduurd en is uitgevoerd in de provincies Shandong, Hebei, Heilongjiang en Beijing. DLV Consultants uit Wageningen had een belangrijke adviserende rol bij het uitvoeren van de vele veldproeven en demonstraties. Verder waren diverse instanties voor landbouwkundig onderzoek en landbouw adviesdiensten bij de uitvoering van het project betrokken. Het project werd opgedragen door het Institute for the Control of Agrochemicals (ICAMA) van het Chinese ministerie van Landbouw. Het project is mede-gefinancierd door het ORET programma van de Nederlandse regering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback