Ga naar hoofdinhoud

Nevedi: ‘blijf met elkaar in gesprek over stikstofdossier’

Nevedi roept alle betrokken maatschappelijke organisaties op om in het stikstofdossier samen het gesprek aan te gaan en een oplossingsrichting te kiezen die innovatie en verdere verduurzaming verkiest boven uitkoop en onteigening. Dat zegt de branchevereniging in reactie op de aangekondigde stikstofplannen van het kabinet.

“We kennen in Nederland een lange traditie van gezamenlijk zoeken naar oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen die we in ons land tegenkomen. Voorwaarde daarvoor is wel dat alle maatschappelijke partijen bereid zijn met elkaar het gesprek aan te gaan om te zoeken naar een oplossing die op draagvlak bij alle belanghebbenden kan rekenen.”

“In het stikstofdossier is die traditie de afgelopen jaren steeds verder uit het zicht geraakt. Vergaande juridisering en een beleid dat zich steeds nadrukkelijker richt op het uitkopen van grote groepen boeren heeft het onderlinge vertrouwen beschadigd en maakt het zoeken naar een gezamenlijke oplossing steeds lastiger.”

Grote gevolgen

Als het aangekondigde beleid wordt doorgezet dan zal dat niet alleen grote gevolgen hebben voor het aantal boerenbedrijven in Nederland stelt Nevedi. “Ook andere bedrijven in ons voedselsysteem zien door dit beleid hun toekomst onzeker worden. Ook diervoederbedrijven worden hard getroffen waarvoor flankerend beleid nodig is.”

Toekomstperspectief

“In een tijd waarin bedrijven juist willen investeren om bij te dragen aan andere maatschappelijke opgaven op het gebied van het klimaat en het milieu staat de druk op inkomens de verdere verduurzaming van onze voedselketen in de weg. Bij het zoeken naar een oplossing voor het stikstofdossier die wel op breed draagvlak kan rekenen, moet dan ook nadrukkelijk het toekomstperspectief van alle ketenpartijen in ons voedselsysteem worden meegenomen.”

Lees ook: Stikstofuitscheiding veestapel ruim onder stikstofplafond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback